Tak się złożyło że miałam przyjemność spróbować tej rolady przyrządzonej przez GOSIĘ nim pojawiła się w WEEKENDOWEJ CUKIERNI jako lipcowa propozycja. Zachwycona jej smakiem i zdziwiona faktem że bezę można zwinąć w roladę czym prędzej postanowiłam ją przyrządzić, zmieniając jedynie owoce znajdujące się w środku z borówek na poziomki. Ale tak naprawdę owoce nie mają znaczenia, roladę można wypełnić na przykład jagodami lub malinami i tak wyjdzie pyszna i lekka.
ROLADA BEZOWA Z POZIOMKAMI
Wild strawberries meringue roulade
Wild strawberries meringue roulade
przepis od Gosi ze SMAKÓW ALZACJI
6 białek
250 g cukru
1 łyżka octu (użyłam winnego)
200 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascaropne
3 łyżki cukru pudru+do oprószenia
skórka oraz sok z 1/2 cytryny
3 garście poziomek
Piekarnik nagrzać na 170 stopni C. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Białka umieścić w misce i zacząć ubijać na wysokich obrotach. Gdy zaczną sztywnieć dodawać stopniowo do nich cukier oraz na końcu ocet. Ubite białka rozłożyć równo na blaszce, zostawiając na obrzeżach pusty margines, ponieważ beza urośnie w trakcie pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Gdyby w trakcie beza zaczęła robić się za ciemna przykryć jej wierzch folią aluminiową. Przygotować arkusz papieru do pieczenia lub czysta ściereczkę którą należy oprószyć cukrem pudrem. Upieczoną bezę wyłożyć odwracając na tak przygotowany papier.
W misce umieścić śmietankę kremówkę i ubić na sztywno, uważając aby jej nie zważyć. Gdy będzie ubita dodać do niej mascaropne, skórkę oraz sok z cytryny oraz cukier puder. Całość wymieszać dokładnie. Krem wyłożyć równo na bezę, następnie ułożyć na nim poziomki. Roladę zrolować i umieścić w lodówce na minimum 2 godziny.
SMACZNEGO!!!
Mmm... wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna! Marzenie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSłodka i w przenośni, i dosłownie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie! Uwielbiam wszystko co bezowe, koniecznie muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo bardzo mnie ciekawi ten przepis - to znaczy głównie przygotowanie bezy w formie 'arkusza' do rolady. Gromadzę koncepcje do realizacji, kiedy znajdę czas. Pięknie wygląda, i te poziomki... Ach!
OdpowiedzUsuńRobię, bez dwóch zdań!!! Nie uwierzę jak sama, osobiście nie zwinę bezy ;) Piękne zdjęcia - zresztą jak zawsze!!
OdpowiedzUsuńPychota!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że moje poziomki obrodziły w ilości wystarczającej
jedynie do zrobienia dekoracji tej smakowitej rolady;)
NAJPYSZNIEJ :D
OdpowiedzUsuńToż to jest przepiękne po prostu :)
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki uwielbiam!!! Cudna rolada! Jest jeden minus, mój piekarnik nie da rady :(
OdpowiedzUsuńwyszła piękna:) rewelacja:)
OdpowiedzUsuńJest przepiękna!
OdpowiedzUsuńPRZYZNAM, ŻE WYSZŁA cI ZNAKOMICIE!
OdpowiedzUsuńFaktycznie wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńYour food photos are amazing. You can share your mouth watering photos with us at foodienewz.com. foodienewz.com is a new food sharing site and we actually try our best to promote your food photos. At foodienewz.com all your food photos will be published without any editorial review so I really hope you come and join us.
OdpowiedzUsuńAniu, rolada wyglada bajecznie i zapewne tak smakuje :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńHmmm... pycha!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń