niedziela, 14 lipca 2013

BABECZKI Z PORZECZKAMI.

Czerwone korale lśnią w promieniach słońca i kuszą aby je zerwać. Więc nie protestując zbytnio zrywam miseczkę i udaje się do kuchni. A tam jakoś tak samoistnie wychodzi że komponuje z nich te babeczki. Pyszne, puszyste i wilgotne. Z niespodzianką w środku w postaci czerwonych i czarnych porzeczek prosto z krzaka i chrupiącego migdałowego środka. 
 


BABECZKI Z PORZECZKAMI
Currant Muffins
20 małych babeczek

300 g porzeczek mieszanych czerwonych i czarnych
140 g masła
100g cukru
3 jajka
1 łyżeczka pasty z ziarenek wanilii lub ekstraktu z wanilii

90 g mąki pszennej
120g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Porzeczki umyć, obrać i odstawić. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestygnięcia. W misce umieścić jajka z cukrem oraz pastą z wanilii (lub ekstraktem waniliowym) i całość utrzeć na jasną, puszystą masę za pomocą miksera. W oddzielnej misce odważyć mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Delikatnie wmieszać w masę jajeczną na zmianę suche składniki i rozpuszczone masło. Na koniec wrzucić 2/3 części porzeczek i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do foremek. Na wierzchu ułożyć pozostają część porzeczek. Piec 25-30 minut w nagrzanym piekarniku do tzw. suche patyczka. Gdy ostygną oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!



18 komentarzy:

  1. Babeczki z czerwoną porzeczką - uwielbiam ! Przepiękne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. Piękne, jakie fajnie foremki do nich :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyglądają te babeczki, wręcz zachwycająco:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ja dawno porzeczek nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Porzeczki uwielbiam. Proceder zjadania prosto z krzaka daje mi radość dziecka. Ukryte w babeczce muszą być niezwykłą frajdą...
    Jakaś kawa z babeczką mi się
    marzy Aniu. Po moim powrocie z wakacji - koniecznie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi także Madziu, czekam na Twój powrót :)

      Usuń
  7. Bardzo ciekawy przepis, ja mam zamiar wyprobować przepis na drożdżowe babeczki z porzeczkami, choć Twoje korcą, bo nie trzeba wyrabiać ciasta.. ;) A zdjecia śliczne, ślinka cieknie od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gorgeous! I love the composition!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne! A skąd takie piękne foremki?

    OdpowiedzUsuń
  10. Równie urocze co i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetycznie wyglądają :)
    a ja w tym roku jeszcze czerwonej porzeczki nie jadłam, oj czekam na wyjazd do rodziców, tam ogród pełen porzeczkowych krzaczków :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie były jedne z moich pierwszych babeczek na blogu :) W tym roku coś mnie porzeczki omijają :(

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)