Zaraz już nie będzie można znaleźć szparagów na sklepowych półkach, więc spieszę z przepisem, może jeszcze zdążycie, bo naprawdę warto. Zwłaszcza jak się nie miało wcześniej do czynienia z quinoa tak jak ja.
SAŁATKA Z QUINOA I SZPARAGAMI
Quinoa Salad with Asparagus
Quinoa Salad with Asparagus
przepis z KWESTII SMAKU
100 g quinoa (komosy ryżowej)
1 pęczek szparagów
1 pęczek rzodkiewki
3 małe pomidory malinowe
1 czerwona cebula
SOS
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
mały ząbek czosnku\
sól
pieprz
Komosę ryżową opłukać w dużej ilości wody a następnie odsączyć. Przełożyć do rondla, zalać szklanką wody i gotować około 15 minut bez przykrycia. W razie gdyby w trakcie gotowania okazało się że wody jest za mało, należy trochę dolać. Po ugotowaniu sie komosy, przykryć rondel przykrywką i odstawić na około 10 minut, aby komosa wchłonęła wodę.
Warzywa umyć. Szparagom odłamać zdrewniałe końce i ugotować na chrupko, około 2 minut we wrzącej wodzie. Następnie pokroić je pod ukosem na mniejsze kawałki, główki pozostawiając w całości. Pomidory pokroić w mniejsze kawałki, rzodkiewki w plasterki a cebulę w cienkie piórka. Wszystkie składniki umieścić w misce.Przygotować sos, mieszające wszystkie jego składniki razem. Całość polać tak przygotowanym sosem krótko przed podaniem.
SMACZNEGO!!!
Wspaniale zdjecia i swietna salatka na lato!
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sałatka, istotnie nigdy nic nie robiłam i nie jadłam z komosa ryżową. Jak to smakuje?
OdpowiedzUsuńsmakuje podobnie jak kasza :)
UsuńŚwietna sałatka, uwielbiam quinoę :)
OdpowiedzUsuńŚliczną masz miskę, gdzie możną taką kupić?
Pozdrawiam
A dziękuje :) miska kupiona w centrum ogrodniczym w Tarnowie Podgórnym koło Poznania :)
UsuńA dziękuję za odpowiedź :) Yuka :)
Usuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię komosę, fajna propozycja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam smak komosy, sałata idealna dla mnie :)
OdpowiedzUsuń