wtorek, 30 lipca 2013

TARTA Z RICOTTĄ, MORELAMI I PORZECZKAMI.

Tartę tę zdarzyło mi się upiec już dwa razy. Za pierwszym była to niestety całkowita porażka wizualna. Miała tak ładnie wyglądać, wymyśliłam sobie że będzie pieczona jako rustykalna tarta, nie w formie. Owoce jednak puściły tyle soku że przy próbie przeniesienia ciasta z blachy rozpadło się całkowicie. Nie zaszkodziło to jednak w smaku ciasta. Było takie dobre że zostało pochłonięte w szybkim tempie. Za drugim razem prezentowało się już tak. Zdjecia zrobione w pośpiechu przed wyniesieniem go na TYGIEL, który odbywał się w ramach ZBLIŻENIA NA JEDZENIE, gdzie miałam przyjemność sprzedawać kilka moich ciast. Więc dzielę się z Wami szybko przepisem, bo zaraz nim się nie obejrzymy skończy się sezon na porzeczki. 


TARTA Z RICOTTĄ, MORELAMI I PORZECZKAMI
Ricotta, apricots and currants tart
forma o średnicy 26 cm

CIASTO
250 g maki pszennej
40 g zmielonych migdałów
50 g cukru pudru
160 g zimnego masła
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody

NADZIENIE
250 g ricotty
1 żółtko
2 czubate łyżki cukru pudru
300 g obranych, czerwonych porzeczek
4 morele


Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej zmielone migdały oraz cukier puder. Zimne masło pokroić w kostkę i dorzucić do sypkich składników. Wyrabiać za pomocą miksera lub ręcznie do czasu aż z ciasta zrobią się grudki przypominające gruby piasek. Następnie wbić do środku żółtko i wlać 2 łyżki wody. Wyrobić szybko ciasto i w razie konieczności dodać jeszcze łyżkę wody. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ciasto wyjąć, rozwałkować między dwiema kawałkami folii i wylepić nim formę. Wstawić do zamrażarki na kilka minut. Gdy piekarnik się nagrzeje umieścić w nim formę z ciastem wcześniej nakłuwając spód widelcem wielokrotnie. Piec około 15 minut, do czasu zrumienienia się spodu. W międzyczasie umyć owoce, morele pokroić na plasterki, a ricottę wymieszać z żółtkiem i cukrem pudrem. Gdy spód będzie podpieczony, wyjąć go z piekarnika, chwilę odczekać po czym rozsmarować na dnie ser z dodatkami a na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 25-30 minut. 
SMACZNEGO!!!







8 komentarzy:

  1. wygląda świetnie:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękna ta Twoja tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawaleczek takiej tarty i jestem w raju :))) Uwielbiam porzeczki.

    Usciski

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)