Tartę tę zdarzyło mi się upiec już dwa razy. Za pierwszym była to niestety całkowita porażka wizualna. Miała tak ładnie wyglądać, wymyśliłam sobie że będzie pieczona jako rustykalna tarta, nie w formie. Owoce jednak puściły tyle soku że przy próbie przeniesienia ciasta z blachy rozpadło się całkowicie. Nie zaszkodziło to jednak w smaku ciasta. Było takie dobre że zostało pochłonięte w szybkim tempie. Za drugim razem prezentowało się już tak. Zdjecia zrobione w pośpiechu przed wyniesieniem go na TYGIEL, który odbywał się w ramach ZBLIŻENIA NA JEDZENIE, gdzie miałam przyjemność sprzedawać kilka moich ciast. Więc dzielę się z Wami szybko przepisem, bo zaraz nim się nie obejrzymy skończy się sezon na porzeczki.
TARTA Z RICOTTĄ, MORELAMI I PORZECZKAMI
Ricotta, apricots and currants tart
forma o średnicy 26 cm
CIASTO
250 g maki pszennej
40 g zmielonych migdałów
50 g cukru pudru
160 g zimnego masła
1 żółtko
2-3 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
250 g ricotty
1 żółtko
2 czubate łyżki cukru pudru
300 g obranych, czerwonych porzeczek
4 morele
Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej zmielone migdały oraz cukier puder. Zimne masło pokroić w kostkę i dorzucić do sypkich składników. Wyrabiać za pomocą miksera lub ręcznie do czasu aż z ciasta zrobią się grudki przypominające gruby piasek. Następnie wbić do środku żółtko i wlać 2 łyżki wody. Wyrobić szybko ciasto i w razie konieczności dodać jeszcze łyżkę wody. Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Ciasto wyjąć, rozwałkować między dwiema kawałkami folii i wylepić nim formę. Wstawić do zamrażarki na kilka minut. Gdy piekarnik się nagrzeje umieścić w nim formę z ciastem wcześniej nakłuwając spód widelcem wielokrotnie. Piec około 15 minut, do czasu zrumienienia się spodu. W międzyczasie umyć owoce, morele pokroić na plasterki, a ricottę wymieszać z żółtkiem i cukrem pudrem. Gdy spód będzie podpieczony, wyjąć go z piekarnika, chwilę odczekać po czym rozsmarować na dnie ser z dodatkami a na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 25-30 minut.
SMACZNEGO!!!
Po prostu: Świetna! :-)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) mniam:)
OdpowiedzUsuńach, jaka wspaniała!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna!
OdpowiedzUsuńPrzepiękna ta Twoja tarta :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tarty <3
OdpowiedzUsuńKawaleczek takiej tarty i jestem w raju :))) Uwielbiam porzeczki.
OdpowiedzUsuńUsciski
Piękne kolory!
OdpowiedzUsuń