środa, 12 marca 2014

ROŻKI Z CIASTA FILO Z MARCEPANEM I WIŚNIAMI.

I znowu gości u mnie ciasto filo. Tym razem wydanie wytrawne, czyli z FETĄ I SZPINAKIEMzastępuje bajeczną przyjemnością, która kryje w sobie słodycz marcepanu oraz kwaskowatość wiśni, które znalazłam zagubione w otchłani zamrażalnika. Niezwykle prosty wypiek, pod warunkiem że jesteście szczęśliwymi posiadaczami ciasta filo, które niestety nie jest łatwe do dostania. Zawsze jednak można się pokusić o przyrządzenie go w domu lub po prostu zastąpienie ciastem francuskim co będzie najprostsze do zrealizowania. 


ROŻKI Z CIASTA FILO Z MARCEPANEM I WIŚNIAMI

5 arkuszy ciasta filo
80 g masła
1 batonik marcepanu w czekoladzie pokrojony w kostkę
filiżanka rozmrożonych wiśni

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Masło rozpuścić w małym rondelku po czym odstawić na bok. Na blacie ułożyć pierwszy arkusz ciasta filo i posmarować go rozpuszczonym masłem, czynność powtarzać z każdym arkuszem ostatni zostawiając nie posmarowany. Tak złożone ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na pasy szerokości około 8 cm, a każdy pas na równe kwadraty. Na każdy kwadrat ciasta nakładać nadzienie, czyli kostkę marcepanu oraz kilka rozmrożonych wiśni, po czym chwytając za przeciwległy wierzchołek składać na pół tworząc trójkąt. Tak przygotowane rożki ciasta układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a następnie smarować z góry rozpuszczonym masłem. Piec około 20 minut w nagrzanym piekarniku. 
SMACZNEGO!!!




5 komentarzy:

  1. Takie proste, a na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudnie, smakuje na pewno wyśmienicie. uwielbiam filo...:)

    OdpowiedzUsuń
  3. marcepana z wiśniami jeszcze nie jadłam, ciekawe połączenie, warte wypróbowania :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I ponownie piękno i smak w prostocie:-). Aniu uwielbiam Twoje przepisy:-)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP