środa, 3 grudnia 2014

JABŁKA NADZIEWANE KASZĄ JAGLANĄ I MARCEPANEM.

Już nadszedł grudzień. Zanim wpadniemy w szał przedświąteczny zapraszam na pyszny i prosty w wykonaniu deser typowo jesienny pachnący cynamonem i marcepanem. Wiem że niektórzy czekają więc wrzucam zanim blog opanują świąteczne propozycje. A to już niebawem. Kilka czeka już w kolejce.


JABŁKA NADZIEWANE KASZĄ JAGLANĄ I MARCEPANEM
3 sztuki

3 jabłka
40 g surowej kaszy jaglanej
garść suszonej żurawiny
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżka miodu
kawałek marcepanu
cynamon

Kaszę najpierw umieścić na sitku i przelać wrzątkiem po czym ugotować według wytycznych z opakowania. Przestudzić ją troszkę po czym wymieszać z miodem, sokiem pomarańczowym, żurawiną oraz marcepanem pokrojonym na kawałki. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Czubek jabłek odciąć a w środku wydrążyć otwór. Tak przygotowane jabłka napełnić farszem z kaszy jaglanej z dodatkami, wierzch nadzienia posypać cynamonem, przykryć odciętym czubkiem, ułożyć na blaszce do zapiekania i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 20 minut.
SMACZNEGO!!!



7 komentarzy:

  1. Połaczenie nietypowe, aczkolwiek bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie jabłuszka pieczone! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, takie jabłka muszą być przepyszne; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak tylko zużyję 4 kg podarowanych mi  śliwek to zrobię sobie takie jabłka bo jeszcze z jaglanką nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajne te jabłuszka :) coś dla mojego Męża, który kocha marcepan :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowy, zimowy deser....pachnie aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP