środa, 10 grudnia 2014

PIERNIKOWE CIASTKA Z KAJMAKIEM.

Dzisiejszym wpisem rozpoczynam małym cykl przepisów świątecznych. Nie spodziewajcie się ich za dużo bo jak co roku planowałam zrobić dużo ale codzienność zweryfikowała moje plany niestety. Mam postanowienie na przyszły rok aby zabrać się za to wcześniej. Ale wracając do przepisu. Tym razem są to ciasteczka z odciskiem kciuka. Ciasteczka gdy są ciepłe są bardzo kruche także pamiętajcie zostawiając drugi odcisk kciuka czyli już po upieczeniu aby zrobić to bardzo delikatnie delikatnie. Ciasteczka nadziewane są kajmakiem własnej roboty i powiem Wam że taki jest najlepszy. Warto go zrobić bo nie wymaga to żadnych umiejętności. Kajmak w ciastkach przykryty jest ganache czekoladowym a ten dla ozdoby posypany cukrową posypką.


PIERNIKOWE CIASTKA Z KAJMAKIEM
około 26 sztuk

230 g miękkiego masła
70 g brązowego cukru
2 łyżki kakao
1 1/2 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
260 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
około 150 g kajmaku *
70 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki kremówki
posypki cukrowe


*Przygotowałam taki domowej roboty gotując puszkę mleka skondensowanego przez 2 godziny pod przykryciem na małym ogniu. Puszka musi być cała zanurzona w wodzie.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce miksera utrzeć miękkie masło z brązowym cukrem na puszystą masę. Następnie dodać do niej kakao i przyprawę piernikową. I dokładnie wymieszać. W drugiej misce umieścić suche składniki czyli mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. Wymieszać suche składniki po czym dodać je do utartego wcześniej masła z cukrem i przyprawami. Wyrobić ciasto. Powinno być dość miękkie. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta lepić kulki wielkości trochę większej od orzecha włoskiego po czym kciukiem rozpłaszczać je blaszce zostawiając delikatnie zrobić na środku wgłębienie (uwaga ciepłe ciastka są dość kruche). Piec w nagrzanym piekarniku około 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika w jeszcze ciepłych ponownie zrobić wgłębienie ponieważ pod wpływem proszku i sody ciastka trochę urosną. Następnie w zagłębieniu umieścić trochę kajmaku. W rondelku podgrzać śmietankę po czym dorzucić do niej rozdrobioną na mniejsze kawałki czekoladę Zestawić z ognia i mieszać do rozpuszczenia się czekolady. Tak przygotowaną masą przykryć kajmak na ciastkach. Górę czekoladowej polewy posypać cukrową posypką.



11 komentarzy:

  1. Wyglądają przepięknie :)
    Aż zapachniało świętami ;) Tylko dodać nitkę i na choinkę jako słodka ozdoba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Marto :) Niestety ciasteczka nie nadają się do powieszenia bo są za kruche :)

      Usuń
  2. Bardzo fajne :) Idealne na prezent od serca :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kajmak i przyprawy korzenne? Łaaał;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne te ciasteczka :) z kajmakiem i czekoladą muszą być przepyszne :) I czy dobrze mi się wydaje, że na Twoim blogu pada śnieg ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Zuziu :) Pada jak nie w realu to chociaż na blogu :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Wyglądają rewelacyjnie, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś nowego, taka koncepcja świątecznych ciasteczek bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP