Macie już ułożone świąteczne menu ? U mnie powoli się domyka, choć nie wykluczam że jeszcze troszkę się zmieni. Co do słodkości to już wiem na pewno że na wigilijnym stole w tym roku znajdzie się TEN sernik oraz poniższy pierniko-sernik, no i jeszcze pierniczki których lukrowanie zostawiłam w tym roku na ostatnią chwilę. Jeśli chodzi o to połączenie piernika z sernika spróbowałyśmy go na ostatnim naszym spotkaniu blogerskim w jednej z poznańskich knajpek. Zachwycone zaczęłyśmy analizować jak został przygotowany, czy to pieczony oddzielnie czy razem. Tak mi zasmakował że po powrocie do domu zaraz zaczęłam przeszukiwać przepisy czy może ktoś coś robił podobnego. Okazało się że przepis znajduje się na KWESTII SMAKU. Więc musiałyśmy wypróbować go natychmiast. Piekłyśmy razem z MATKĄ WARIATKĄ i zdecydowanie możemy polecić go na święta.
SERNIKO-PIERNIK
SERNIKO-PIERNIK
przepis z KWESTII SMAKU
forma o średnicy 25 cm
MASA PIERNIKOWA
60 g masła
1/2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kawy zbożowej
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1 jajko
150 g mąki pszennej
MASA SEROWA
500 g twarogu (użyłam półtłustego) zmielonego trzykrotnie
250 g mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 puszki słodzonego mleka skondensowanego
2 łyżki cukru waniliowego
3 jajka
GANACHE CZEKOLADOWE
150 ml śmietanki kremówki 30%
110 g gorzkiej czekolady 70%
posypka cukrowa do dekoracji
słoiczek powideł (około 300 g) wymieszany z 4 łyżkami likieru pomarańczowego
Przygotować tortownicę wykładając jej dno papierem do pieczenia. Z papieru zrobić także obręcz 4-5 cm wyższą od obręczy i umieścić ją w środku. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C.
W misce umieścić zmielony wcześniej trzykrotnie twaróg, ser mascarpone, mąkę ziemniaczaną oraz mleko skondensowane. Wymieszać dokładnie tak aby w masie nie było grudek. Na koniec dodać pojedynczo jajka miksując po każdym chwilę. Masę serową najlepiej zważyć i podzielić na pół.
W garnku umieścić masło, cukier oraz miód. Mieszając podgrzewać do czasu aż masło się rozpuści po czym dodać przyprawę piernikową, kawę zbożową, cynamon oraz połamana na mniejsze kawałki czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści garnek zdjąć z ognia po czym mieszając ciągle dodać do jego zawartości sodę, mleko oraz jajko. Na koniec do masy wmieszać mąkę i podzielić ją na pół.
Do przygotowanej wcześniej formy wlać połowę masy piernikowej. Masa powinna być równomiernie rozprowadzona. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut. W międzyczasie powidła wymieszać z likierem. Gdy pierwsza warstwa piernikowa się upiecze, wyjąć formę z piekarnika i odstawić na chwilę do przestygnięcia, Następnie wyłożyć na nią połowę powideł z likierem. Na powidła wylać delikatnie połowę masy serowej i formę wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie czynność powtórzyć czyli na upieczonej masie serowej rozprowadzić równomiernie drugą część masy piernikowej. Piec 15 minut po czym wyłożyć na nią resztę powideł i wylać drugą warstwę serową. Całość piec jeszcze 15 minut po czym serniko-piernik wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Gdy ciasto będzie zimne w garnku podgrzać śmietankę po czym wrzucić do niej czekoladę połamaną na mniejsze kawałki. Zdjąć z ognia i mieszać do czasu rozpuszczenia się czekolady. Tak przygotowany ganach wylać na wierzch serniko-piernika i udekorować posypką cukrową lub orzechami.
zdecydowanie pyszny i godny polecenia :)
OdpowiedzUsuńperfekcyjnie upieczony :) w smaku znam a zdjęcia idealne :D
OdpowiedzUsuńnie dość,że sernik to jeszcze i piernik,,perfekcja :)
OdpowiedzUsuńwygląda bosko, smak powalający. wiem, jadłam taki i będę robić na święta :)
OdpowiedzUsuńMusiał smakować wybornie!
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJeżeli ktoś jeszcze nie ma pomysłu na świąteczne ciasto to polecam ten wypiek. Piernik i sernik w jednym, smakowało pysznie; wiem, jadłam:)
OdpowiedzUsuńNo powiem daj kawałek :P
OdpowiedzUsuń