niedziela, 1 marca 2015

TORT BROWNIE Z GRUSZKAMI I SOSEM KARMELOWYM.

Czekając na wiosnę, w pierwszy dzień marca dzielę się z Wami świetnym przepisem na tort. Tak sobie myślę że lepszego i bardziej spektakularnego tortu nie upiekłam. Co prawda trochę z nim roboty, ale tylko troszkę. Pracę tak naprawdę można rozłożyć na dwa dni. Zaczynając od upieczenia brownie. Cała historia z tym tortem zaczęła się od  PEWNEGO zdjęcia na które trafiłam na PINTEREST kopalni inspiracji. Nie mając przepisu skonstruowałam coś podobnego wyglądem do tego pięknego ciasta. Też tak macie że jak coś wypatrzycie co Wam się spodoba to nie możecie przestać o tym myśleć? U mnie zdarza się to notorycznie, ale patrząc na ten tort i przypominając sobie jak smakował stwierdzam że to dobra choć czasami upierdliwa cecha. 





TORT BROWNIE Z GRUSZKAMI I SOSEM KARMELOWYM
forma o średnicy 20 cm

BROWNIE
300 g czekolady deserowej (o zawartości kakao min. 70%)
200 g masła
140 g drobnego cukru
4 jajka
120 g mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

GRUSZKI
8-10 małych gruszek (najlepiej dojrzałych ale w miarę twardych)
750 ml białego, wytrawnego wina
500 ml wody
5 łyżek cukru
1 laska wanilii
sok z 11/2 cytryny

SOS KARMELOWY
130 ml wody
200 g cukru
160 ml śmietanki 

KREM WANILIOWY
250 g sera mascarpone
130 ml śmietanki kremówki 30%
ziarna z 1 laski wanilii

TORT
W garnku rozpuścić masło i gdy tak się stanie zdjąć go z ognia i dorzucić połamaną na drobne kawałki czekoladę. Całość mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić do przestygnięcia. W misce miksera umieścić jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszać za pomocą miksera. Następnie do jajek wlać przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę z masłem i wymieszać. Na koniec do masy dodać mąkę i wymieszać delikatnie za pomocą szpaktułki tylko do połączenia się składników. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać masę i wstawić ją do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C. Piec 30-35 minut do tzw. suche patyczka. Formę z ciastem wyjąć i zostawić na blacie do ostygnięcia.

GRUSZKI
Do dużej miski nalać wodę. Ma być jej tyle aby wszystkie gruszlo były w niej zanurzone. Następnie wycisnąć do niej sok z 1 cytryny. Obrać gruszki które na czas obierania pozostałych umieścić w misce. Wino oraz 500 ml wody wlać do dużego garnka. Dorzucić do niego ziarna z 1 laski wanilii, rozciętą laskę wanilii, cukier oraz sok z 1/2 cytryny. Następnie umieścić w nim obrane wcześniej gruszki. Całość gotować około 35-40 minut aż gruszki będą miękkie, ale nie będą się rozpadać.

SOS KARMELOWY
Na patelni z grubym dnem umieść wodę oraz cukier. Podgrzewać na małym ogniu uważając aby nie przypalić do czasu aż syrop zacznie zmieniać barwę na karmelową. Następnie dolać na patelnię śmietankę.Wymieszać dokładnie i zestawić z ognia do przestygnięcia.

KREM WANILIOWY
W misce miksera umieścić ser, śmietankę oraz ziarna wanilii. Ubijać całość aż masa zesztywnieje. Następnie do całości dodać kilka łyżek sosu karmelowego i wymieszać całość. 

Gdy będziecie już mieli wszystkie składniki można zacząć składać tort. Brownie należy przekroić na trzy blaty. Następnie pierwszy blat ułożyć na paterze. Na nim rozsmarować 1/2 kremu waniliowego. Na rozsmarowanym kremie ułożyć drugi blat ciasta. Znowu rozsmarować krem i ułożyć trzeci blat ciasta. Na wierzchu rozprowadzić sos karmelowy. Na nim poukładać gruszki i ich wierzch polać pozostałym sosem karmelowym.
SMACZNEGO!!! 




22 komentarze:

  1. Wyglada po prostu obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny ten tort po prostu! :)
    Wygląda tak obłędnie, że najlepiej zjadłabym cały! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam do Ciebie zaglądać! Tort oszałamiający!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli smakuje jak wygląda, to musze go spróbować. Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam :) My byliśmy zachwyceni :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Co tu dużo mówić, wygląda wspaniale; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Fenomenalny! Zdecydowanie robi wrażenie :)
    Też tak czasem mam - coś za mną chodzi i chodzi, i nie da spokoju, dopóki nie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To prawda, robi mega wrażenie:) ....

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowny! Jesteś mistrzynią słodkości!!

    OdpowiedzUsuń
  9. upiekłam mężowi na urodziny! Mega wrażenie i wizualne i smakowe :)
    Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy to brownie da się bez problemu przekroić bo tego się trochę obawiam że się rozleci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tego co pamiętam brownie dobrze się kroiło, gorzej z gruszkami na wierzchu. Ale smak wynagradza wszystko :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Wygląda obłędnie! <3
    Czy w kremie waniliowym jest śmietana 30%? A te gruszki na wierzchu trzeba na dole przyciąć, żeby tak ładnie się trzymały? :)

    Pozdrawiam,
    Aneta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak śmietana jest w przepisie. Tak trzeba by było przyciąć aby nie pospadały :) Pozdrawiam serdecznie Ania

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP