niedziela, 12 kwietnia 2015

SERNIK Z ADVOCATEM, CZARNĄ PORZECZKA I BEZĄ.

Testując serniki przed Wielkanocą postanowiłam zrobić polską klasykę czyli SERNIK ZŁOTA ROSA. Miałam okazję próbować go już wiele razy ale jakoś wcześniej nie było z nim mi po drodze. Bardzo nam smakował a efekt złotych kropelek które pojawiają się na bezie cieszy oko. Jako że nie lubię powtarzać przepisów na naszym Wielkanocny  stole wylądowała jego modyfikacja i muszę przyznać że bardzo udana.



SERNIK Z ADVOCATEM, CZARNĄ PORZECZKA I BEZĄ
forma o średnicy 25 cm

SPÓD
220 g ciastek owsianych lub innych
90 g masła

MASA SEROWA
500 g twarogu sernikowego
500 g sera mascarpone
100 g drobnego cukru
100 ml ajerkoniaku
4 żółtka
1 jajko
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

BEZA
4 białka
150 g drobnego cukru

1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (220 g)

Ciastka rozkruszyć w drobny pył i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy uprzednio wyłożone papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce miksera umieścić sery, cukier oraz ajerkoniak. Masę ucierać na średnich obrotach. Gdy składniki dobrze się wymieszają do masy dodawać pojedynczo jajka. Po każdym dokładnie wymieszać. Na końcu do masy dodać mąkę ziemniaczaną i po dokładnym jej połączeniu się z masą serową wylać całość na schłodzony wcześniej spód. Sernik piec w nagrzanym na 180 stopni C piekarniku przez 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze około 50 minut. Pod koniec pieczenia w misce miksera umieścić białka i ubijać na wysokich obrotach na sztywną masę. Pod koniec ubijania zacząć dodawać partiami cukier. Białka powinny zrobić się sztywne i błyszczące. Tortownicę wyjąć z piekarnika nie wyłączając go. Na serniku rozsmarować dżem po czym na niego wyłożyć bezę. Wyrównać ją i za pomocą łyżki uformować na niej wzorem. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 25 minut. Beza powinna zrobić się lekko złota, jeśli będzie za bardzo przesuszona na wierzchu nie wyjdzie złota rosa. Upieczony sernik wyłożyć na blat. A po ostygnięciu umieścić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc lub na przynajmniej kilka godzin.
SMACZNEGO!!!






9 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! *.*
    Bardzo ciekawy pomysł na sernik. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super połączenie smaków, do tego czarująca aparycja!

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale wygląda, musiał być pyszny

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale obledny ten sernik! Zakochalam sie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny sernik!
    Chyba czytasz mi w myślach - też planuję sernik z czarną porzeczką i likierem jajecznym... Chodzi i chodzi za mną takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny, jesteś mistrzynią serników :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak długo piec sernik w 180 stopniach??

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowne połączenie sernika, dzemu i bezy ,,,, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP