piątek, 25 września 2015

TARTA Z KURKAMI I SEREM.

Wiem, wiem że sezon na kurki już się skończył, ale postanowiłam jeszcze pokazać Wam przepis na moją ulubioną tartę kurkową. Wcześniej jakoś umknął mi czas kurkowy, a że tartę robię obowiązkowo chociaż raz w roku stwierdziłam że muszę koniecznie się z Wami nią podzielić. Może macie gdzieś tam zamrożone kurki lub po prostu zrobicie ją z boczniakami lub innymi grzybami. 





TARTA Z KURKAMI I SEREM
przepis z KWESTII SMAKU
tortownica o średnicy 20 cm

CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE
200 g mąki pszennej
60 g roztopionego i przestudzonego masła
1 opakowanie suszonych drożdży
1 jajko
1 łyżeczka soli

NADZIENIE
500 g kurek
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1/2 cebuli
sól
pieprz
150 g śmietany 18%
2 jajka
200 g łagodnego, żółtego sera
świeży tymianek

Składniki ciasta umieścić w misce miksera, dodać około 6 łyżek letniej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę o średnicy 20 cm. Część ciasta powinna wystawać poza formę. Tak przygotowaną tortownicę wstawić do lodówki na czas przygotowywania nadzienia i nagrzewania się piekarnika. Piekarnik ustawić na 200 stopni C. Na patelni rozgrzać olej razem z masłem. Wrzucić na niego pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić ją. Gdy tak się stanie na patelnie dorzucić oczyszczone wcześniej kurki. Doprawić solą oraz pieprzem. Całość smażyć przez około 10 minut. Gdy nadmiar płynu odparuje kurki zestawić z ognia i odłożyć do przestygnięcia. W misce umieścić śmietanę, jajka, dużo świeżego tymianku oraz ser. Nadzienie doprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać przy pomocy miksera. Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 5 minut. Następnie ciasto wyjąć, na dnie ułożyć podsmażone kurki odkładając kilka do dekoracji wierzchu tarty, całość zalać masą jajeczną, na górę zetrzeć jeszcze trochę sera po czym formę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika. Piec w nagrzanym piekarniku 15 minut po czym na górze ułożyć odłożone wcześniej kurki i piec jeszcze około 20 minut, aż góra tarty ładnie się zrumieni. Zjadać na ciepło lub zimno.
SMACZNEGO!!!





7 komentarzy:

  1. jak wygląda przeuroczo! ;) w jaki sposób uzyskałaś taki efekt?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie! Wszystko, co jest z kurkami musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja nie mam dostępu do kurek, ale jak pokombinuję to z innych grzybów też powinno być dobre:-). Wygląda mega zachęcająco:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tarta wygląda przepysznie, szczególnie ten rustykalny brzeg. tym bardziej żałuję, że w tym roku nie udało mi się zjeść kurek ani razu - nie mogłam ich dostać w żadnym sklepie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja w tym roku ani jednej kurki nie zjadłam, takie są w Danii drogie... :(

    OdpowiedzUsuń
  6. ile gram 1 opakowanie suszonych drożdży? dziekuje :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP