piątek, 16 listopada 2012

CIASTO CYTRYNOWE.

Ciasto czy nie-ciasto? W książce było opisane jako tarta, a raczej wypełnienie tarty bez kruchej otoczki. Tak naprawdę to te rozmyślania nie mają sensu, bo poniższe ciasto wyszło naprawdę pyszne. Do tego kubek z herbatką, lektura kulinarna i nic więcej nie potrzebuje w niedzielne popołudnie, no może tylko żeby weekend trwał jeden dzień dłużej.


CIASTO CYTRYNOWE

przepis z książki NAJLEPSZE DANIA BILLA 
Billa Granger z moimi zmianami

tortownica o średnicy 18 cm

3 jajka
75 g mąki pszennej
180 g cukru pudru
100 g roztopionego i ostudzonego masła
300 ml śmietany kremówki
skórka i sok z 2 cytryn
cukier puder do przybrania

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Formę natłuścić.
Jajka ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać mąkę , ciągle ubijając. Następnie dodawać cukier puder, szczyptę soli, masło wlewając strumyczkiem oraz skórkę i sok z cytryn. Na końcu wlać śmietanę nadal mieszając. Całość przełożyć do formy uprzednio natłuszczonej i wstawić do piekarnika na 45 minut. Pozostawić w tortownicy do ostygnięcia. Następnie wyjąć, oprószyć cukrem pudrem i podawać.
SMACZNEGO!!!





30 komentarzy:

  1. Obawiam się, że do niedzieli może go już nie być, skoro takie pyszne. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja bym z miłą chęcią poprosiła taki kawałek do porannej kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale ciacho. Chetnie zjadlabym kawaleczek :) Takie cytrynowe to moje ulubione :))

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam mniam mniam! twoje wypieki sa do pożarcia! to pewnie przez te apetyczne fotki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne. W ogóle sobie myślę, że fajne te blogi... Myślisz, co by tu upiec w weekend - wchodzisz na przykład do Ciebie i ta da! jest pomysł. Tym bardziej, że mam taką małą fajną tortownicę, akurat na ilość składników. Chyba się jeszcze pokuszę o lemon curd na wierzch... Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak z lemon curde będzie pewnie jeszcze lepsze, to zagłębienie na górze jakby czekało na jakieś wypełnienie:))))

      Usuń
  6. Zwał, jak zwał, w każdym razie wygląda bardzo smacznie :) Cytrynowego ciasta jeszcze nigdy nie piekłam, musi być rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bosko bez względu jak się zwie:))

    OdpowiedzUsuń
  8. cudne cytrynowe obrazki. też bym chciała o jeden dzień dłuzszy weekend..

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda na pyszne i wilgotne

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię ciasta cytrynowe, najlepiej mocno wilgotne. Bez względu na nazwę ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. O, jak pysznie wygląda ! Cytrynowa- to moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. zauroczyłaś mnie tym ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne! Ależ mam na nie ochotę!
    Śliczne zdjęcia.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. uwielbiam cytrynowe! a Twoje wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie wygląda; ) Musi być pyszne i lekkie; ) Zrobię. Na pewno : )

    OdpowiedzUsuń
  16. Moje marzenia zbiegają się z Twoimi, i mój sernik był cytrynowy też.. Twoje ciasto wygląda pysznie, a klimat zdjęć pierwsza klasa, jak zawsze!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię wszystkie cytrynowe ciasta, więc z polubieniem Twojego nie miałabym najmniejszego problemu, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Znam to ciacho. Jest bosskie!:)))

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda tak delikatnie... :)

    OdpowiedzUsuń
  20. A jaką konsystencję ma ciasto w środku po upieczeniu? Bo chyba mi wyszedł zakalec :( Ale też pyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto tak naparwdę jest nadzieniem tarty, także wnętrze jest zwarte i mocno wilgotne:)

      Usuń
  21. Ooo to jednak nie zakalec :) podałam na ananasie i z bitą śmietaną, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  22. ça a l'air bon! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP