sobota, 24 października 2015

TRÓJWARSTWOWY SERNIK JEŻYNOWY.

Koniec lenistwa, po włoskim dość niespodziewanym wyjeździe wypadałoby by wrzucić jakiś nowy wpis. Czas na dzielenie się wrażeniami związanymi z wyjazdem jeszcze nadejdzie. Na razie pędzę do Was z przepisem na pyszny sernik jeżynowy, który co prawda gościł na naszym stole już jakiś czas temu, ale zapadł głęboko w pamięć. 




TRÓJWARSTWOWY SERNIK JEŻYNOWY
tortownica o średnicy 20 cm

MUS JEŻYNOWY
300 g jeżyn
100 ml wody
2 łyżki cukru

SPÓD
150 g ciastek oreo
50 g masła

MASA SERNIKOWA PODSTAWOWA
750 g sera twarogowego
250 g serka mascarpone
80 g cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonych w 5 łyżkach wrzącej wody

MASA CIEMNA
1/3 masy sernikowej podstawowej
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach wrzącej wody
część musu jeżynowego

MASA JASNA
1/3 masy sernikowej podstawowej
1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzącej wody
kilka łyżek musu jeżynowego

Jeżyn umyć, umieścić w garnku wsypać cukier, wlać wodę i gotować około 10 minut aż jeżyny się rozpadną. Następnie zblendować mikserem, przetrzeć przez sito i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
Ciastka rozdrobnić przy pomocy malaksera lub wałka. Dodać do nich roztopione masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę wylepić spód tortownicy uprzednio wyłożony papierem do pieczenia i wstawić do lodówki.
W misce miksera umieścić sery. cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie. Wszystko razem wymieszać po czym podzielić na trzy części. Jedną odstawić, do drugiej czyli jasnej masy dodać kilka łyżek musu jeżynowego (4-5 łyżek) oraz 1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. Do trzeciej części masy podstawowej dodać resztę musu jeżynowego oraz około 3 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie. 
Na schłodzony spód wylać masę najciemniejszą i wstawić do lodówki na około 45 minut, masa prze wylaniem kolejnej warstwy powinna być ściągnięta. Następnie wylać na ciemną masę jasną i znowu sernik umieścić w lodówce do czasu stężenia masy. Na koniec wylać masę podstawową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Sernik podawać udekorowany świeżymi owocami. 
SMACZNEGO!!!





7 komentarzy:

  1. Wygląda obłędnie :) Serniki to moja słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczny jest ten sernik! :)
    Musiał smakować obłędnie! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. No i się nieprzyzwoicie obśliniłam ;)


    oliwek

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pięknie... Gdybym tylko miała jeżyny, zagościłby u mnie na stole

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest absolutnie cudowny!
    Serniki jeżynowe darzę gorącym uczuciem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne!!!uwielbiam czarne naczynia;) Aga

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP