Wielbię dynię wielką miłością od kiedy pierwszy raz użyłam jej w kuchni. Dlatego ogromną frajdę sprawia mi dodawanie jej do różnych potraw. Zresztą jak spojrzyjcie w zakładkę DYNIA znajdziecie w niej mnóstwo różnych przepisów. Hummus z jej dodatkiem chodził za mną od dawna i muszę powiedzieć że już żałuję że tak długo zwlekałam. Nie popełniajcie więc tego samego błędu i nie odkładajcie tego na później. Tylko nie zapomnijcie go porządnie przyprawić bo to główna zasada o której trzeba pamiętać przy dodawaniu gdziekolwiek dyni.
HUMMUS DYNIOWY
1/2 szklanki ciecierzycy
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki tahini
1/2 szklanki puree dyniowego z TEGO PRZEPISU
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól
1/4 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
2 łyżki lodowatej wody
Ciecierzycę przepłukać i zalać 2 szklankami wody. Woda powinna w całości pokrywać ziarna ciecierzycy, a nawet sięgać około 2 cm powyżej. Zalaną ciecierzycę zostawić na noc. Następnego dnia ziarna przepłukać i ugotować do miękkości z dodatkiem sody, powinno zająć to około 35-40 minut. Ciecierzyca po ugotowaniu powinna lekko rozgniatać się między palcami i powinna mieć kremową konsystencję. Gdy będzie gotowa przepłukać ją wodą i zostawić do przestygnięcia. Następnie razem z pozostałymi składnikami, czyli tahiną, puree dyniowym, sokiem z cytryny, ząbkami czosnku oraz solą i wędzoną papryką umieścić w blenderze. Całość zmiksować na gładko pod koniec miksowania dodając dwie łyżki lodowatej wody. Hummus przełożyć do słoika, zalać oliwą i posypać prażonymi ziarnami dyni. Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO!!!
wspaniałe smarowidło!
OdpowiedzUsuńTahini, dynia, cieciorkaaa <3 Ile pyszności :D Kocham hummusy- jednak tylko te domowe :D Dziękuję Pani za przepis, na pewno wykorzystam :]
OdpowiedzUsuńJa jadłam już różne hummusu, ale dyniowego jeszcze nie. Będę musiała to nadrobić, szczególnie, że tak polecasz :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam hummus, ale dyniowego jeszcze nie jadłam. Czas to zmienić.
OdpowiedzUsuń