piątek, 18 marca 2016

MIGDAŁOWA BABKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ.

Nie wiem jak Was, ale mnie jak co roku zaskakuje Wielkanoc. Za każdym razem wydaje mi się że jeszcze jest do niej tyle czasu, że zdążę przygotować dużo smacznych dań, a tu masz babo placek. Okazuje się że został już tylko tydzień. W tym roku marzec nie był dla nas łaskawy, ponieważ całą rodziną przechorowaliśmy ten czas. Teraz mam nadzieje, że choroby zostawiliśmy już za sobą i będę się mogła skupić na zbliżających się nieuchronnie świętach. Mam dla Was kolejny przepis na babkę, tym razem pełną migdałów, dzięki czemu długo pozostaje wilgotna. Do tego kwaskowata polewa z marakują idealnie się komponuje z babką pełną niespodzianek w postaci kawałków białej czekolady.




MIGDAŁOWA BABKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
mała foremka

BABKA
130 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
2 jajka
80 g zmielonych migdałów
80 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g białej czekolady pokrojonej w małą kostkę

POLEWA
75 ml soku pomarańczowego
3 marakuje
1 łyżeczki żelatyny

Masło utrzeć razem z cukrem mikserem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać pojedynczo jajka. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać migdały i wymieszać. Sypkie składniki podzielić na dwie części i każdą przy pomocy szpatułki wmieszać ostrożnie w ciasto. Na koniec do ciasta dodać białą czekoladę pokrojoną w małą kostkę i dokładnie wymieszać. Całość przelać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w nagrzanym na 170 stopni piekarniku przez około 30-35 minut do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu odstawić na blat na chwilę, po czym wyjąć z formy i zostawić na kratce do ostygnięcia. Sok oraz miąższ z marakui podgrzać. Do gorącej mieszanki dodać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić i gdy masa zacznie robić się gęsta polać nią ostygniętą babkę.
SMACZNEGO!!!







11 komentarzy:

  1. Ale piękna babka. Muszę taką zrobić! :) Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta babka zapowiada się wyjątkowo przepysznie! Podobają mi się wypieki z marakują, ten owoc tak dekoracyjnie rozlewa się po ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam tak samo z marakują, dlatego lubię ją dodawać do deserów :)

      Usuń
  3. Na Wielkanoc świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała świąteczna babka o zaskakujący smaku :)
    Święta w tym roku wypadają bardzo wcześnie; też ciężko mi to ogarnąć ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, a do tego ta mało wiosenna pogoda, przynajmniej u nas :)

      Usuń

  5. Ta babka jest zjawiskowa :-)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP