Razem z nadejście wiosny staram się aby w naszej diecie znalazło się więcej warzyw i kasz. A co jest lepsze do ich przemycenia niż różnego typu sałatki ? Więc szperam, przeglądam, szukam, a okazuje się że na mojej półce stoi książka w której można znaleźć wiele inspiracji z wykorzystaniem różnych ziaren. Świetna pozycja książkowa, w której chyba zaznaczyłam każdą stronę.
SAŁATKA Z BROKUŁEM I PĘCZAKIEM
przepis znalazłam w książce GRAINS AS MAINS Laury Agar Wilson
600 g brokuła
100 g nieugotowanego pęczaku
skórka z 1/2 cytryny
oliwa
sos romesco z TEGO PRZEPISU
Przygotować sos. Pęczak umieścić na sicie, przelać wodą po czym wrzucić do garnka z gotującą się wodą i gotować około 20 minut. Brokuła podzielić na mniejsze kawałki, umieścić w misce, dodać startą skórkę z cytryny i skropić oliwą. Wymieszać dokładnie po czym grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Brokuł powinien być dość mocno zgrillowany. Następnie umieścić go w misce, dodać ugotowany wcześniej pęczak oraz przygotowany sos. Wymieszać i podawać.
SMACZNEGO!!!
Wiosną i latem takie proste sałatki wystarczają mi za cały obiad. Sos świetny! :)
OdpowiedzUsuń