niedziela, 24 kwietnia 2016

CIASTO MIGDAŁOWE Z RABARBAREM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ.

Z niecierpliwością czekam na ciepło. Ciepłe poranki, popołudnia i wieczory. Na dni kiedy z przyjemnością biega się na boso po trawie, a padający deszcz daje ukojenie w upale. Wiem jednak że do tych dni jeszcze trochę zostało. Jak na razie wiosna nie rozpieszcza  nas temperaturą, ale na całe szczęście mimo tego w ogródku rośnie już dorodny rabarbar i właśnie z nim, pierwszym w tym roku upiekłam to migdałowe ciasto.


CIASTO MIGDAŁOWE Z RABARBAREM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ
tortownica o średnicy 21 cm

RABARBAR
5 łodyg rabarbaru
2 łyżki drobnego cukru
skórka i sok z 1/2 cytryny

CIASTO
160 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru
3 jajka
szczypta soli
150 g mielonych migdałów
130 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1/2 cytryny
130 g białej czekolady

garść płatków migdałowych
cukier puder do posypania wierzchu

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Rabarbar umyć, osuszyć i ułożyć na blaszce. Posypać cukrem, otartą skórkę z cytryny i skropić sokiem. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. 
Miękkie masło umieścić w misce miksera, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie ciągle ubijając wbijać w masę pojedynczo jajka. W oddzielnej misce połączyć razem mielone migdały, mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Wymieszać i dodawać partiami do masy maślano-jajecznej . Całość dokładnie połączyć po czym dodać posiekaną, białą czekoladę. Masę wymieszać i wylać do formy której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia. Na górze rozłożyć promieniście rabarbar. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut. Formę z ciastem wyjąć, posypać płatkami migdałowymi i wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut. Ciasto powinno się piec do tak zwanego "suchego patyczka". 
SMACZNEGO!!!





11 komentarzy:

  1. U mnie jeszcze w tym sezonie nie było ciasta z rabarbarem...Twoje wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ich liebe RHABARBER,,,
    habe auc gerade einen gepostet,,,
    bei deinen schönen BILDERN
    komme ich in Versuchung den nachzubacken

    wünsche noch einen feinen ABEND
    bis bald de BIRGIT aus TIROL

    OdpowiedzUsuń
  3. Rabarbar, migdały i biała czekolada - cudowne połączenie smaków. Robiłam już z ich wykorzystaniem różne desery, a w tym roku wypróbuję Twój :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepysznie wygląda to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, cudowne to ciasto!
    U nas deszcz, śnieg i gad - na zmianę. Też mi wiosna, phi!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto jesy super, piekłam :)
    Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP