6 porcji
PUDDING
60 g nasion chia czyli szałwii indyjskiej
250 ml mleka
300 g serka mascarpone
80 g syropu klonowego
MUS MALINOWY
500 g mrożonych malin
3 łyżki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki żelatyny
MUS BRZOSKWINIOWY
8 połówek brzoskwiń z puszki
3 łyżki syropu pozostałego z brzoskwiń
świeże maliny do dekoracji
uprażone orzechy nerkowca
Nasiona chia zalać mlekiem o odstawić na około 10 minut. W misce miksera umieścić serek mascarpone, nasiona razem z mlekiem oraz syrop klonowy, po czym całość zmiksować. Masę przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na około 4 godziny.
Rozmrożone maliny umieścić w garnku, dodać do nich cukier i podgotować kilka minut aż zaczną się rozpadać. Następnie za pomocą miksera zmiksować całość, po czym przetrzeć przez sito do uzyskania gładkiego musu. Dodać żelatynę, odstawić na kilka minut, po czym podgrzewać (nie gotować ) mieszając aż żelatyna się rozpuści.
Brzoskwinie zmiksować na gładko dodając do nich syrop pozostały z odsączenia owoców.
Musy ułożyć na puddingu, ozdobić malinami i pokruszonymi uprażonymi wcześniej nerkowcami.
o rety, na pewno jest pyszny, tak wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie :)
UsuńPrzepiękne zdjęcia (tak, wiem że mówię to za każdym razem :) )! A maliny i brzoskwinie to zupełnie moje smaki więc bez wątpienia wypróbuję przepis - poczekam tylko na świeże brzoskwinie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, możesz mówić za każdym razem ;)
UsuńAleż cudowne, soczyste kolory! Lato w pełni :)
OdpowiedzUsuńDzięki Gin, to taki deser na przywołanie słońca :)
Usuńuwielbiam pudding chia, ostatnio zrobiłam z malinami, pychota :)
OdpowiedzUsuńTak z malinami idealnie się komponuje :)
Usuńo wow, cudownosci
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie;)
OdpowiedzUsuńAngie dziękuje bardzo :)
UsuńŚwietny deser - maliny i brzoskwinie kojarzą mi się z latem. p.s. Śliczny talerzyk :)
OdpowiedzUsuńDzięki Zuziu, a wyobraź sobie że swoje przeleżał na dnie szafki ;)
UsuńPrezentuje się obłędnie! Na pewno smakuje latem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Przepiękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuń