Wraz z odejściem mrozów, co roku pojawia się u mnie chęć na przygotowywanie sałatek. W tym roku mam mocne postanowienie, abym podzielić się z Wami kilkoma pysznymi przepisami, mam nadzieje że wytrwam. Bo jakoś tak mam, że nawet gdy szukam inspiracji obiadowych to moje myśli krążą wokół deserów i zazwyczaj wtedy udaje mi się wymyślić jakieś słodkie cudo. Może to skutek tego że mocno ograniczyliśmy ostatnio spożywanie ciast i innych tego typu dobroci, a może po prostu wychodzi tu moja miłość do fotografowania słodyczy. Bo nie ukrywam, że od początku to one były moim ulubionymi modelami.
SAŁATKA Z WĘDZONYM PSTRĄGIEM, ZIEMNIAKAMI I JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI
2 porcje
7 ugotowanych małych ziemniaków
125 g wędzonego pstrąga
7 jajek przepiórczych
koperek
SOS
1 żółtko
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka octu winnego
30 g oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki musztardy
sól
pieprz
1 łyżka jogurtu naturalnego
Jajka ugotować na pół miękko, wrzucając je do wrzątku i gotując około 2 minut. Następnie zalać je od razu zimną wodą. W misce umieścić pokrojone, ugotowane ziemniaki, dodać jajka przekrojone na pół oraz pstrąga rozdrobnionego na mniejsze kawałki. W kubku umieścić żółtko (wcześniej jajko zalać wrzątkiem i odczekać chwilę), dodać sok z cytryny oraz ocet. Za pomocą blendera miksować kilka minut, po czym cienką stróżką ciągle miksując wlewać olej. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem i ponownie zmiksować. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, powstałym sosem polać sałatkę, dodać koperek i wymieszać.
SMACZNEGO!!!
Bardzo fajna, taka świeża :)
OdpowiedzUsuńDzięki Jud :)
UsuńApetyczne połączenie :) Bardzo lubię wędzonego pstrąga, ostatnio dodałam go nawet do frittaty :)
OdpowiedzUsuńO musiała smakować bosko :)
UsuńU mnie też myśli wiecznie krążą wokół deserów i wypieków :-). Może dzięki Twoim przepisom uda mi się przesunąć trochę w stronę sałatek, ta wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńNo to się cieszę że nie jestem sama :)
UsuńWygląda wybornie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje <3
Usuń