piątek, 25 marca 2016

BUŁECZKI KRÓLIKI.

Dzisiaj mam dla Was już ostatni świąteczny przepis. Składniki na niego na pewno znajdują się w każdym domu. Jeśli więc znajdziecie trochę czasu w szaleństwie świątecznych przygotowań zróbcie koniecznie te mleczne bułeczki. Świetnie pasują do zawartości święconki, ale także pięknie będą prezentować się na wielkanocnym stole, a roboty z nimi tyle co nic.




BUŁECZKI KRÓLIKI
8 sztuk

160 ml mleka
20 g masła
1 łyżeczka drożdży
300 g mąki pszennej chlebowej
20 g drobnego cukru
szczypta soli
1 jajko

roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

W rondelku rozpuścić masło, dolać mleko i chwilę podgrzewać aby było letnie. Przelać do miseczki, dodać drożdże, wymieszać i odczekać około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do miski miksera, dodać cukier, sól oraz jajko. Zacząć wyrabiać ciasto, po czym dodać do ciasta zaczyn drożdżowy. Wyrobić ciasto, powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 1/2 godziny, do czasu aż ciasto podwoi swoją objętość. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je na blat, podzielić na 8 równych sztuk. Z każdej części ciasta uformować podłużne bułeczki które umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykryć folią spożywczą i umieścić w ciepłymi miejscu do wyrastania. Po około 30 minutach bułeczki naciąć nożyczkami tworząc uszy króliczkom, za pomocą wykałaczki zrobić oczy. Przykryć ponownie folią i zostawić jeszcze na około 20 minut w ciepłym miejscu. W międzyczasie piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Bułki przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 15-20 minut aż króliczki ładnie się zrumienią.
SMACZNEGO!!!






11 komentarzy:

  1. Słodkie :-) radosnych świąt!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! A czy można zostawic je do wyrosniecia na noc w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że można, ja tak często robię z ciastem drożdżowym. Ale zostaw nieuformowane ciasto, a rano wyjmij wcześniej, uformuj i zostaw do podrośnięcia.
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Dziękuję! Zrobiłam wszystko rano, właśnie się pieką. Nie tak ładne jak na Twoich zdjęciach, ale i tak pocieszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne!! Aż żal takie jeść. Wesołych Świąt! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu są mega !!! pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  7. A drożdże świeże czy suszone?

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP