czwartek, 17 stycznia 2013

GNOCCHI Z CUKINIĄ.

Jeden z naszych ulubionych i bardzo często stosowanych przepisów z działu "szybki obiad" zwłaszcza gdy użyje się gotowego gnocchi. Generalnie staram się unikać gotowych produktów, ale wiadomo zdarza się że siedzący we mnie leń zwycięża. Ostrość chilli, chrupkość (koniecznie małej) cukinii i sytość zapewniona przez mięso, czasami niczego więcej do szczęścia nie potrzeba. 


GNOCCHI Z CUKINIĄ

2 porcje

250g mięsa mielonego wieprzowego (można użyć każdego rodzaju)
1 cebula
1/4 papryczki chili*
5 pieczarek
2 małe cukinie
1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (80g)
250 ml bulionu
sól
pieprz 
oliwa

opakowanie gnocchi lub można przygotować z TEGO przepisu

Na patelnię rozgrzać troszkę oliwy i wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, gdy się zeszkli dorzucić mięso. Całość smażyć około 10 minut. Następnie wrzucić pokrojone w plastry pieczarki oraz posiekaną papryczkę chili. Gdy się podsmażą dorzucić pociętą w plastry cukinię, przecier pomidorowy i wlać bulion. Wymieszać i dusić do czasu aż cukinią trochę zmięknie, ale nadal zostanie chrupka. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z ugotowanymi gnocchi. 
SMACZNEGO!!!

* ilość dodanej papryczki chilli zależy od jej ostrości. Ja tym razem użyłam żółtej odmiany i była taka ostra, że żałowałam że dałam aż 1/4.



21 komentarzy:

  1. Bardzo fajny i apetyczny przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że się podoba :) również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Bardzo lubimy kluski, kluseczki :) ale gnocchi nigdy nie robiłam z pomidorowym sosem mięsnym. Dziękuję za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo się cieszę że Cię zainspirowałam :)

      Usuń
  3. Kluchy to moje ulubione jedzenie,
    a tak dawno ich nie robiłam.
    Twoje prezentują się przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie kupne gnocchi polecasz? :-) Bardzo apetyczne danie! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. generalnie kupuje różne, ale chyba najczęściej lidlowe, nie są najgorsze :)

      Usuń
  5. Grzechem byłoby prosić o więcej, no chyba że chodzi o dokładkę:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. looks good!
    by the way i tagged you here, have a look: http://homesweetbakery.blogspot.co.at/2013/01/11-x-2-im-tagging-you.html
    see you :D
    Martina

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspanialy obiadek. Moge wpasc? :) A tak powaznie...uwielbiam gnocchi. Zreszta ja uwielbiam wszystko, co wloskie :) Taki obiad to jest to!

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też uwielbiam włoskie smaki :) wpadaj:)

      Usuń
  8. pysznie, sama robię ale nigdy nie podawałam z cukinią. Koniecznie muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  9. Produkty w domu są więc jak tylko minie bezmięsny piątek zamierzam wypróbować ;) ach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, tylko uwaga na chilli :)

      Usuń
    2. Zgodnie z komentarzem przepis wykorzystałam ;) Choć bez chilli ze względu na dzieci ;( i stwierdzam, że było to przyjemne urozmaicenie klasycznego sosu bolońskiego ;). ach!

      Usuń
  10. Pyszności! Ależ Ty jadasz Aniu. Po królewsku!!!
    Uściski:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Magdo, nie po królewsku, ale nie zaprzeczam że to smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dawno takich klusek nie jadłam, ale mi narobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP