wtorek, 2 lipca 2013

DŻEM RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY Z OCTEM BALSAMICZNYM.

Ten wpis tak naprawdę powstał w zeszłym roku. Ale jakoś tak w natłoku innych rzeczy umknął mi, a gdy na nowo sobie o nim przypomniałam było już za późno, ponieważ sezon truskawkowo-rabarbarowy dawno już został wspomnieniem. Aby w tym roku nie popełnić gafy, spieszę z publikacją, bo musicie koniecznie sobie przyrządzić taki dżem. Dżem z letnich owoców z posmakiem octu balsamicznego, po prostu "niebo w gębie".


DŻEM RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY Z OCTEM BALSAMICZNYM
przepis znaleziony na AROUND THE KITCHEN TABLE
4-5 małych słoiczków

500 g rabarbaru
700 g truskawek
400 g brązowego cukru Demerara
6 łyżek octu balsamicznego
sok oraz skórka z 1 cytryny
2 laski wanilii lub 2 łyżeczki pasty waniliowej

Rabarbar umyć, pokroić na ok 2 cm kawałki, umieścić w garnku i zasypać 4 łyżkami cukru. Następnie umyć truskawki, pozbawić szypułek, umieścić w drugim garnku i zasypać także 4 łyżkami cukru.
Pozostałą część cukru umieszczamy w garnku z grubym dnem i przygotowujemy karmel. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru na małym ogniu, pamiętając przy tym aby nie mieszać go. Gdy się całkowicie rozpuści zwiększamy moc palnika i gotujemy karmel do osiągnięcia ciemnego koloru.
Następnie dodajemy 2 łyżki octu balsamicznego i sok z cytryny, całość mieszamy. Do garnka dosypujemy owoce wraz z sokiem który z nich powstał oraz pozostałe przyprawy i skórkę z cytryny, mieszamy całość. Dżem smażymy do uzyskania odpowiedniej , gęstej konsystnecji. Pod koniec smażenia dodać resztę octu balsamicznego, ewentualnie można dodać więcej jak ktoś lubi.
Umyć słoiki, wstawić do zimnego piekarnika i ustawiając na 130 stopni wyparzam je przez ok  15-20 min.. Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoiczków, zakręcam szczelnie i układam z powrotem na blaszce, którą następnie umieszczam jeszcze na ok 20 min w piekarniku. Po tym czasie wyłączam piekarnik a słoiki pozostawiam w nim do całkowitego ostygnięcia (na ten sposób pasteryzacji w piekarniku trafiłam u BEI)
SMACZNEGO!!!



12 komentarzy:

  1. Brzmi przepysznie. Ciekawa jestem smaku... porywam od razu dwa sloiczki :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczne zdjęcia i bardzo smakowity dżemik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne! :) O takim pomyśle na konfiturę nie słyszałam, może jeszcze uda mi się zrobić ze 3 słoiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem prze zaintrygowana :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Już skomentowałam na facebooku ale muszę jeszcze raz ! Mam ślinotok patrząc na to zdjęcie :) Zresztą pozostałe zdjęcia i przepisy również go wywołują :) !

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pochłonąłbym cały słoiczek od razu !!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały, bardzo jestem ciekawa jego smaku:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny dżemik w pięknym outficie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie ma to jak pyszny, domowy dzem! :)
    Ciesze sie, ze wpis 'pasteryzacyjny' sie przydal :))

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam, jest pyszny. Nie sądziłam że połączenie truskawek z rabarbarem będzie tak smaczne.
    MaDa

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP