poniedziałek, 17 września 2012

DŻEM ZE ŚLIWEK I WINOGRON Z PORTO.

Dostaliśmy kilka kilogramów śliwek, więc zrobiłam dżem. Uwielbiam je robić zwłaszcza niestandardowe i taki właśnie dżem znalazłam na AROUND THE KITCHEN TABLE. Zmodyfikowałam trochę przepis ze względu na brak świeżych fig, ale i tak wyszedł ciekawy i pyszny w smaku.



DŻEM ZE ŚLIWEK I WINOGRON  Z PORTO

1.8 kg śliwek bez pestek
700 g winogron czerwonych bezpestkowych
200 g cukru z duża ilością ekstraktu waniliowego domowego
(lub cukier wymieszany z ziarenkami z 2 lasek wanilii)
200 g cukru ciemnego Melasa ( ja z braku melasy dałam zwykły brązowy)
2 łyżki przyprawy do piernika
duży kawałek imbiru ( zależy od preferencji)
dwie szczypty gałki muszkatołowej
sok i skórka z dwóch cytryn
300 ml Porto
4 łyżki octu balsamicznego


Pokrojone śliwki razem z winogronami zasypać cukrem waniliowym i zostawić na noc  w chłodnym miejscu. Następnego dnia wrzucić do owoców ciemny cukier wraz z sokiem i skórką z cytryn, przyprawę, imbir, gałkę i umieścić garnek z owocami na palniku. Smażyć dżem do osiagnięcia odpowiedniej konsystencji. Gdy zacznie gęstnieć dodać Porto oraz ocet balsamiczny i pogotować jeszcze chwilę.
Umyć słoiki, wstawić do zimnego piekarnika i ustawiając na 130 stopni wyparzać je przez ok 15-20 min.. Gorący dżem przekładać do wyparzonych słoiczków, zakręcać szczelnie i układać na blaszce, którą następnie umieścić jeszcze na ok 20 min w piekarniku. Po tym czasie wyłączyć piekarnik a słoiki pozostawić  nim do całkowitego ostygnięcia (na ten sposób pasteryzacji w piekarniku trafiłam u BEI)

SMACZNEGO!!!


9 komentarzy:

  1. Witam. Nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award http://izyciezesmakiem.blogspot.com/ Zapraszam do zabawy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Siankoo - zdjęcia śliczne:) A smaki... pewnie równe obrazom:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspanialy! Ubolewam nad tym, ze jestem albo zbyt leniwa, albo zbyt zabiegana na robienie przetworow... Moge podkrasc sloiczek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo proszę, jak masz ochotę podaj adres, jeden słoiczek nadprogramowy się znajdzie:)

      Usuń
  4. piekny sloiczek i z pewnoscia pyszna zawartosc :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne słoiczki i intrygująca zawartość : ) Szkoda że nie dodałam porto do moich dżemów śliwkowych, smaku musi być naprawdę bogaty : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały dżem, zapisuję przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP