sobota, 1 września 2012

TARTA ZE ŚLIWKAMI I FIGAMI.

Tarta przygotowana "na grzyby". Z grzybów nic nie wyszło bo ich zwyczajnie nie było, więc raczyliśmy się tartą ze śliwkami i figami na trawie gdzieś w lesie.



TARTA ZE ŚLIWKAMI I FIGAMI
CIASTO KRUCHE Z CAŁYMI JAJKAMI
(przepis na ciasto kruche wg. Michaela Rouxa)
250 g mąki tortowej
100 g zimnego masła
100 g cukru pudru
szczypta soli
2 jajka

250 g ricotty
2 łyżki miodu
żółtko
400 g śliwek
2 figi
50 g dżemu morelowego, podgrzanego i przetartego przez sitko

Zagnieść wszystkie składniki razem. Następnie owinąć całość w folię spożywczą i umieścić w lodówce na min. godzinę. Piekarnik nagrzać na 200 stopni.
Ciastem wylepić formę o średnicy 30 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min, do zrumienienia.
Ricottę wymieszać z miodem oraz żółtkiem. Śliwki i figi pokroić. Na podpieczonym spodzie rozsmarować ricottę z dodatkami, na niej ułożyć figi oraz śliwki. Wstawić do piekarnika na ok 30 min.
Po upieczeniu posmarować owoce przetartym dżemem.
SMACZNEGO!!!



10 komentarzy:

  1. marzę o figach, a nigdzie nie mogę ich znaleźć..

    OdpowiedzUsuń
  2. jak rzetelnie ułożone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachwycam się tartą i zdjęciami! Piękne!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. tarta pierwsza klasa! i do tego jedzona w lesie, na trawie :) wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. cudnie wygląda! dziś pierwszy raz poczułam jesień Twoje zdjęcie idealnie odzwierciedla to co wtedy poczułam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowne zdjęcia, sama nie umiem robić dobrych zdjęć

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP