piątek, 1 sierpnia 2014

MARCEPANOWE CIASTO Z JAGODAMI.

Lipiec minął niespodziewanie. Wywrócony do góry nogami przez małego szkraba który pojawił się w naszym życiu. Na razie się docieramy powoli i mam nadzieje że nie długo uda mi się wrócić do blogowej aktywności. Na całe szczęście na dysku czeka kilka nieopublikowanych wpisów także tymczasem zapraszam Was na zaległe ciasto marcepanowe z jagodami. Bardzo pyszne, w sam raz słodkie, będące kwintesencją lata.



MARCEPANOWE CIASTO Z JAGODAMI
tortownica o średnicy 25 cm

180 g miękkiego masła
90 g drobnego cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej
170 g marcepanu
2 jajka
180 g mąki pszennej typu 550
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka
szczypta soli
230 g jagód
2 łyżki brązowego cukru
50 g płatków migdałowych

Marcepan zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odstawić. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce miksera umieścić miękkie masło, cukier oraz sól. Całość utrzeć za pomocą mieszadła po czym stopniowo dodawać starty marcepan, jajko jedno po drugim oraz mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia po czym dodawać stopniowo do utartej masy. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia po czym wyłożyć do niej ciasto. Wierzch posypać jagodami, brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Gdyby w trakcie pieczenia wierzch ciasta za bardzo się rumienił przykryć go folią aluminiową.
SMACZNEGO!!!








5 komentarzy:

  1. Hi my loved one! I wish to say that this post is amazing, great written and include almost all vital infos.

    I would like to look more posts like this .

    my blog post; mini-marketing strategic planning

    OdpowiedzUsuń
  2. marcepan, jagody...mniam...prezentuje się wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, wygląda pysznie :) Jagód z marcepanem jeszcze nie łączyłam :)
    Powodzenia z maluszkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe połączenie. I do tego piękne talerzyki z Bolesławca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z taką ilością marcepanu, to ciasto musi wspaniale smakować i pachnieć!!! Kocham marcepanowe wypieki- jestem pewna, że to ciasto będzie należeć do moich ulubionych!!! Przepis zapisany! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP