niedziela, 3 maja 2015

CZOSNKOWE SERNICZKI Z POMIDORAMI I OREGANO.

Nareszcie pomidor ma smak pomidora. Chętnie zjadam je na kanapce na śniadanie i delektuje się smakiem po długim zimowym okresie. Lubię ten czas i wiem że pomidory będą smakować z każdym dniem lepiej. A wtedy moja wyobraźnia co do pomidorowych połączeń nie będzie miała końca. Na razie jednak przedstawiam Wam połączenie które na pewno będzie smakować każdemu. Bo kto nie lubi pomidorów z czosnkiem i oregano. W końcu to klasyka ale podana trochę inaczej w formie małego, wytrawnego sernika.




CZOSNKOWE SERNICZKI Z POMIDORAMI I OREGANO
4 tortownice o średnicy 12 cm

SPÓD
80 g płatków owsianych
100 g otrębów owsianych
90 g masła
1 łyżeczka soli

MASA SEROWA
800 g mielonego twarogu
5 ząbków czosnku
3 jajka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 pęczek świeżego oregano
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
1 ½ łyżeczka soli
Pieprz
Pomidorki koktajlowe w różnych kolorach

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W rondelku rozpuścić masło i odstawić. W misce umieścić płatki owsiane, otręby oraz sól a następnie zalać 2/3 roztopionego masła i wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypać płatki z dodatkami po czym rozgarnąć równomiernie po całej powierzchni. Piec w nagrzanym piekarniku 8 min po czym zawartość blaszki rozgarnąć ponownie. Czynność powtarzać jeszcze około 3 razy uważając aby płatki się nie spaliły, mają być tylko przyrumienione. Gdy płatki będą gotowe przełożyć je do miski a następnie wlać do nich pozostałe masło i wymieszać. Dna małych tortownic wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie umieścić przygotowane wcześniej płatki z dodatkami a następnie ugnieść. Tak przygotowane wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. W misce miksera umieścić ser, rozdrobniony oraz roztarty z solą czosnek , świeże posiekane oregano, suszone oregano oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrobić mikserem po czym wbijać po jednym jajku i po każdym wbiciu masę dokładnie miksować. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Masę przelać do foremek po czym na górze każdego sernika ułożyć przepołowione pomidorki koktajlowe uważając aby nie utopiły się w masie serowej. Piec w nagrzanym piekarniku 20 minut po czym zmniejszyć temperaturę na 160 stopni C i piec jeszcze około 40 minut. Serniczki podawać na ciepło.
SMACZNEGO!!!







9 komentarzy:

  1. coś cudownego! jestem zachwycona Twoją dzisiejszą propozycją :*

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie się prezentują, tylko siadać i wcinać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, te serniczki wyglądają cudownie! *.*
    Ależ to wspaniale wymyśliłaś. :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne nietypowe serniczki :) racja pomidory już smakują jak prawdziwe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne na przekaske na tarasie :) Takich serniczkow jeszcze nie jadlam...kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę je zrobić :)
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. To musi być coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda baaaardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Intrygujący pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP