czwartek, 5 grudnia 2013

DOMOWA MASA MAKOWA.

Mak jest zdecydowanie związany ze świętami, jakoś nie mogę sobie bez niego świąt wyobrazić, a że nie pałam wielką miłością do gotowych mas makowych, przesłodzonych i z niewiadomą zawartością w tym roku postanowiłam przyrządzić domową masę makową. I powiem Wam że się udała, jest bardzo smaczna i nie wymaga wiele zachodu. Także zachęcam wszystkich bo wybornie smakuje w rogalikach drożdżowych, nie mówiąc już o wyjadaniu łyżką ze słoika. 


DOMOWA MASA MAKOWA


250 g maku
50 g skórki pomarańczowej (najlepiej domowej roboty)
110 g rodzynek + 50 ml wody +  łyżka likieru pomarańczowego
70 g suszonych śliwek
70 g suszonych moreli
50 g fig suszonych
30 g orzechów włoskich
20 g suszonych wiśni
60 g migdałów
70 g masła
150 g miodu
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
5 łyżeczek ekstraktu waniliowego
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki likieru pomarańczowego
2 łyżki cukru pudru

Rodzynki zalać wodą oraz likierem i odstawić do nasiąknięcia. Mak zalać wodą, wstawić na średni ogień i gotować około 20 minut. Następnie przełożyć na sito i odcedzić. Przygotować maszynkę do mielenia i przemielić nią mak, ja zrobiłam to trzy razy. Śliwki, morele, figi, orzechy, wiśnie oraz migdały posiekać drobno i dorzucić do maku. Masło roztopić w garnuszku razem z miodem, po czym wlać do masy makowej dodając do niej także ekstrakty, skórki z cytryny i pomarańczy, likier oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Masa makowa najlepsza jest na następny dzień gdy wszystkie smaki się połączą.
SMACZNEGO!!!



10 komentarzy:

  1. a nie ma w niej czasem za dużo bakalii niż samego maku?
    zawsze uwielbiam wyjadać masę makowa w wigilię.
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dla mnie jest idealna, ale smak to jak w każdym przypadku sprawa indywidualna, więc jak dla Ciebie jest za mało maku to po prostu dodaj więcej :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Aniu jak masa makowa to tylko domowa:-), Twoja zapowiada sié przepysznie, uwielbiam w masie niezliczona ilosc bakalii:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olimpio, ja także im więcej tym lepiej :)

      Usuń
  3. Bardzo apetyczne zdjęcia :) I podzielam zdanie innych - domowa najlepsza ;) !

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności! taka domowa wyjadałam zawsze łyżką!

    OdpowiedzUsuń
  5. domowa najlepsza, jak zresztą wszystko co domowe ;) moja babcia robi sama, makowiec jest wyśmienity! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowa masa makowa jest najlepsza. Jednak u mnie w domu jedynie ja lubię rodzynki i tego typu rzeczy, więc moja masa makowa zawiera tylko orzechy, choć i tak ją uwielbiam; )

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP