niedziela, 1 lutego 2015

OKONOMIYAKI.

Dzisiaj na blogu przepis na Okonomiyaki czyli japoński fast food który można spotkać na japońskich ulicach. Te dziwnie brzmiące okonomiyaki to nic innego jak naleśnik z kapustą i różnymi dodatkami posypane z wierzchu wiórkami suszonego tuńczyka. My zajadaliśmy się powyższymi z dodatkiem pieczarek i wędzonego boczku, niestety bez dostatku wspomnianego tuńczyka, ale i tak danie to można zaliczyć do bardzo udanych i szybkich. Okonomiyaki przygotowałam w ramach wspólnego gotowania razem z PANNĄ MALWINĄ i MIRABELKĄ.



OKONOMIYAKI
6 sztuk

260 g mąki pszennej
3 jajka
około 250 ml wody (ciasto ma mieć konsystencję ciasta naleśnikowego)
190 g kapusty (około 1/2 małej główki kapusty)
sól
olej do smażenia

dodatkowo
kilka cienkich plasterków wędzonego boczku
kilka pieczarek

do podania 
majonez

SOS
2 łyżki ostrego ketchupu
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka ciemnego sosu sojowego
3 łyżki wody

W misce wymieszać razem mąkę, jajka, wodę oraz sól. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Do ciasta dodać poszatkowaną drobno kapustę po czym całość wymieszać. Na patelni rozgrzać trochę oleju po czym łyżką wyłożyć na rozgrzany olej ciasto (z powyższych proporcji wyszło mi 6 niedużych placków). Smażyć do zarumienienia się spodu po czym na górze ułożyć pieczarki i boczek. Następnie placki przerzucić na drugą stronę i też smażyć do zrumienienia się dodatków. Placki zdjąć z patelni, odsączyć z oleju na papierze po czym udekorować sosem i majonezem. Podawać ciepłe. 
SMACZNEGO !!!




4 komentarze:

  1. Okonomiyaki chodzi za mną od dawna. Najchętniej zjadłabym najpierw w restauracji, żeby mieć porównanie, ale jeszcze nie widziałam w menu wrocławskich suszarni. Na pewno spróbuję z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP