niedziela, 15 grudnia 2019

AUSTRIACKIE ROGALIKI MIGDAŁOWE.

Takie miałam plany na czas przedświąteczny, jednak życie i praca zawodowa zweryfikowały wszystko. Ale nie martwicie się kilka świątecznych przepisów dla Was przygotowałam i jak się uda to opublikuje wszystkie. Zaczynam od super prostych i oczywiście bardzo smacznych austriackich rogalików migdałowych. Maślane, kruche i oprószone cukrem pudrem niczym śniegiem, który chyba nas nie uraczy swym skrzypieniem na święta.


AUSTRIACKIE ROGALIKI MIGDAŁOWE

200 g mielonych migdałów lub płatków migdałowych
60 g cukru pudru
szczypta soli
160 g zimnego masła
200 g maki pszennej
duża szczypta mielonych lasek waniliowych

W misce miksera umieść mielone migdały, cukier puder, sól, zimne mało pokrojone w kostkę, mąkę oraz wanilię. Wyrób szybko kruche ciasto, po czym zawiń je w folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut. Ale lepiej na trochę dłużej.
Piekarnik nagrzej na 180 stopni C. Z ciasta formuj najpierw małe wałeczki po czym układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując małe rogaliki. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż lekko się zarumienią. Wyjmij je z piekarnika, odłóż na blat do całkowitego ostygnięcia po czym oprósz cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!




4 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP