Takie miałam plany na czas przedświąteczny, jednak życie i praca zawodowa zweryfikowały wszystko. Ale nie martwicie się kilka świątecznych przepisów dla Was przygotowałam i jak się uda to opublikuje wszystkie. Zaczynam od super prostych i oczywiście bardzo smacznych austriackich rogalików migdałowych. Maślane, kruche i oprószone cukrem pudrem niczym śniegiem, który chyba nas nie uraczy swym skrzypieniem na święta.
200 g mielonych migdałów lub płatków migdałowych
60 g cukru pudru
szczypta soli
160 g zimnego masła
200 g maki pszennej
duża szczypta mielonych lasek waniliowych
W misce miksera umieść mielone migdały, cukier puder, sól, zimne mało pokrojone w kostkę, mąkę oraz wanilię. Wyrób szybko kruche ciasto, po czym zawiń je w folię spożywczą i umieść w lodówce na minimum 30 minut. Ale lepiej na trochę dłużej.
Piekarnik nagrzej na 180 stopni C. Z ciasta formuj najpierw małe wałeczki po czym układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formując małe rogaliki. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż lekko się zarumienią. Wyjmij je z piekarnika, odłóż na blat do całkowitego ostygnięcia po czym oprósz cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Jak klimatycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje <3
UsuńPodkradam jednego do kawy :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo, częstuj się <3
UsuńPlease stay us up to date like this. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńHi very nice blog!! Man .. Beautiful .
Keep working, great job ! Feel free to visit my website;
OdpowiedzUsuńThank you for time properly spent looking over this article.
OdpowiedzUsuńFirmly seeking for the birds will not be more than their fruit.
OdpowiedzUsuńI wanted to thank you for this good read!!
OdpowiedzUsuńThank you so much for the post you do. I like your post
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńThank you for the good story. Considered a great and very useful content