piątek, 22 listopada 2019

TORT MIGDAŁOWY Z GRUSZKAMI.

Dzisiaj mam dla Was obiecany tort. Jeszcze nie świąteczny, choć w mojej głowie krążą już świąteczne przepisy i pomysły na świąteczne stylizacje. Jednak trochę jeszcze muszą poczekać. W pierwszej kolejności mam zamiar podzielić się z Wami zaległymi, obiecanymi przepisami. Na pierwszy ogień idzie ten migdałowy tort z gruszkami. Delikatnie migdałowy, subtelnie gruszkowy i pięknie się prezentujący, taki właśnie był. Dajcie znać koniecznie czy  Wam też tak smakował :)




TORT MIGDAŁOWY Z GRUSZKAMI
forma o średnicy 18 cm

BISZKOPT MIGDAŁOWY
5 jajek
80 g drobnego cukru
80 g mielonych migdałów
70 g mąki pszennej
szczypta soli

GRUSZKI
3 gruszki
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka żelatyny
50 ml wody

KREM
200 ml śmietanki 30%
200 g serka mascarpone
2 łyżki drobnego cukru
szczypta mielonych waniliowych lasek lub ziarenka z połowy laski

CHIPSY GRUSZKOWE
2 gruszki
drobny cukier

likier amaretto

Biszkopt najlepiej upiecz co najmniej dzień przed składaniem tortu. Piekarnik nagrzej na 180 stopni C. Przygotuj formę do pieczenia wykładając jej dno oraz boki papierem do pieczenia. Papier na bokach ma wystawać ponad formę około 10 cm.
Oddziel białka od żółtek. Białka umieść w misce miksera i zacznij ubijać na wysokich obrotach. W trakcie dodaj szczyptę soli oraz cukier w kilku partiach. Gdy masa będzie sztywna ubijaj dalej w trakcie dodając po jednym żółtku. W misce odmierz mąkę oraz migdały. Sypkie składniki dodaj do ubitych jajek w trzech partiach, po każdym dodaniu mieszaj delikatnie przy użyciu trzepaczki. Masa nie może opaść. Masę przełóż do przygotowanej wcześniej formy i całość upuść na blat z wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30-35 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Gruszki obierz i pokrój w dość drobną kostkę. Umieść na patelni razem z cukrem i smaż je. W trakcie podlej trochę wodą. Gruszki powinny puścić trochę soku i zmięknąć. Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw na kilka minut do napęcznienia. Do gruszek dodaj około 50 ml wody i całość zagotuj. Zestaw z ognia, chwilę poczekaj i dodaj napęczniałą żelatynę. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Piekarnik nagrzej na 170 stopni C. Gruszki pokrój cienko, najlepiej przy użyciu mandoliny. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Pilnuj w trakcie aby się nie przypaliły. Gdy będą gotowe, wyjmij je z piekarnika i od razu przełóż na kratkę. Stwardnieją w trakcie stygnięcia.
W misce miksera umieść śmietankę, ser, cukier oraz wanilię. Ubijaj masę aż zgęstnieje. Odłóż 1/3 jej objętości i wymieszaj z przygotowanymi wcześniej gruszkami. Resztę zostaw do dekoracji tortu.
Biszkopt przetnij na pół. Każdą z połówek nasącz likierem amaretto wymieszanym z wodą. Proporcje zależą od Ciebie. Ułóż jeden blat na paterze. Na nim rozłóż krem wymieszany z gruszkami. Przykryj drugim blatem. Pozostały krem rozsmaruj równomiernie na torcie. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj gruszkami przed samym podaniem.
SMACZNEGO!!!




6 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie smakowe i świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nawet optycznie bardzo smakowita wersja`, kuszące pyszności

    OdpowiedzUsuń
  3. dosc skomplikowany przepis ,ale sympatyczny.My jednak do nasaczania biszkoptow od zawsze stosujemy wodke rozcienczona pol n apol woda i z domieszka soku cytrynowego.To nadaje ciastom i tortom fantastyczna swiezosc i rownie fantastyczny smak.Amaretto jest jednak zbyt "jednoznaczne" i nie kazdy je lubi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tu jednak do całości pasowało amaretto i dobrze się sprawdziło :)

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP