piątek, 6 lutego 2015

SERNIK ZEBRA.

Chyba każdy zna babkę zebra, która w odległych czasach mojego dzieciństwa królowała na stołach przy okazji każdej rodzinne imprezy. Przypomniało mi się ostatnio ale że jednak jestem bardziej zwolenniczką serników niż suchych babek postanowiłam przygotować taką oto zebrę. 





SERNIK ZEBRA
forma o średnicy 25 cm

SPÓD SERNIKA
200 g herbatników 
80 g masła
40 g gorzkiej czekolady

MASA SEROWA
140 g drobnego cukru
250 g sera mascaropne
750 g twarogu na sernik
2 łyżki mąki ziemniacznej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 jajka
3 łyżki kakao (dodane do połowy masy serowej)

GANACHE CZEKOLADOWE
150 g śmietanki 30%
110 g gorzkiej czekolady

LUKIER KRÓLEWSKI
1 białko
cukier puder

Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Herbatniki drobno zmielić lub pokruszyć. W rondelku umieścić masło i rozpuścić na małym ogniu. Gdy będzie już rozpuszczone zdjąć z ognia i wrzucić do niego pokruszoną czekoladę. Wymieszać dokładnie aż czekolada się rozpuści. Następnie połączyć z pokruszonymi herbatnikami. Masą herbatnikową wylepić spód tortownicy 25 cm uprzednio wyłożony papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania mas serowych.
W misce miksera umieścić cukier, sery, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszać przy użyciu miksera. Ciągle mieszając wbijać do masy serowej jajka po kolei po każdym chwilę mieszając. Tak przygotowaną masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na środek formy wyłożyć 2 łyżki masy jasnej, następnie dwie ciemniej i tak na zmianę do skoczenia mas serowych. Na dnie piekarnika umieścić formę z gorącą wodą. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze około 50-60 minut. Gdy sernik będzie upieczony uchylić piekarnik i zostawić w nim sernik na około 20 minut. Następnie wyciągnąć na blat. Gdy ostygnie wstawić do lodówki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
Następnego dnia podgrzać w rondelku śmietankę, gdy zacznie wrzeć zestawić ją z ognia i dodać pokruszoną czekoladę. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady.
Białko utrzeć z cukrem pudrem do gęstej konsystencji. Na wierzch sernika wylać ganache i dokładnie rozprowadzić. Następnie lukier umieścić w rękawie cukierniczym i zrobić z niego równoległe linie. Przy pomocy wykałaczki zrobić wzór prostopadle do linii naprzemiennie w obydwie strony. Następnie zaczekać aż zastygnie.
SMACZNEGO!!!





16 komentarzy:

  1. Super, ekstra rewelacja ciacho!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak piękne, że aż szkoda jeść:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie szkoda, przynajmniej potem można zrobić kolejny :)

      Usuń
  3. Perfekcyjnie wykonany ten sernik. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo efektowna taka zebra:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie cudowne wzorki! Muszę coś podobnego kiedyś stworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie niby nic, taki niby tylko sernik....a taki genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernikowa wersja przemawia do mnie bardziej, niż klasyczna, babkowa wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Apetyczny sernik i cudowna dekoracja :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP