piątek, 17 kwietnia 2015

WENECKIE RAGU Z KACZKI.

Początek Wiosny i słońce za oknem może nie nastrajają do długogotowanych dań jednogarnkowych. Zaczynamy myśleć już o pierwszych nowalijkach i generalnie mamy apetyt na zielone warzywa. Jednak gdy słońce grzeje tylko zza szyby a na dworze przeszywający wiatr warto wtedy na obiad rozgrzać się takim gorącym, przyjemnie cynamonowym ragu podanym ze świeżym makaron. 


WENECKIE RAGU Z KACZKI
przepis z GOOD FOOD marzec/kwiecień 2015
5 porcji

1 łyżka oleju
4 nogi kaczki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mąki
250 ml czerwonego, wytrawnego wina
2 puszki pomidorów krojonych (2x400g)
250 ml bulionu
2 gałązki rozmarynu
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
mamaron pappardelle
parmezan do posypania
sól

W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i usmażyć na nim nogi kaczki na rumiano z każdej strony zaczynając od strony z tłuszczem. W międzyczasie pokroić w kostkę cebulę oraz czosnek. Gdy kaczka będzie rumiana wyjąć ją na talerz a na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę. Gdy tak się stanie dorzucić do niego czosnek. Mąkę wymieszać z cynamonem i dorzucić do cebuli. Ciągle mieszać aby się nie przypaliły. Następnie w garnku umieścić wino, pomidory z puszek, bulion, cukier, sól, gałązki rozmarynu, liście laurowe oraz nogi kaczki. Całość doprowadzić do wrzenia po czym przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić 2 godziny. Po tym czasie nogi wyjąć ostrożnie z sosu i umieścić na talerzu. Przy pomocy dwóch widelców oddzielić mięso od kości i skóry i ponownie umieścić w sosie. Do sosu dodać mleko i już bez przykrywki dusić jeszcze około 15 minut. Podawać z makaronem pappardelle posypane startym na drobnych oczkach parmezanem.
SMACZNEGO!!!




1 komentarz:

  1. Wspaniałe danie. Wreszcie coś do zjedzenia- oczywiście mam siebie na myśli ( słodkości na deser i od święta) i to od razu z dużej rury. I jeszcze te Pappardelle, hmmm <3. Cynamonu nie zawahałabym się użyć. Mleko....jeśli by mi przystawiono lufę do głowy dałabym śmietanę ( pasticiato). Tak czy owak jest bosko. Sos jest gęsty i błyszczący, tak jak powinno być!

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP