sobota, 2 kwietnia 2016

ŻEBERKA TERIYAKI.

Tak jak obiecywałam ostatnio, po słodkim przepisie czas na coś wytrawnego, a dokładnie porządny kawałek mięsa. Żeberka teriyaki to nic innego jak żeberka w gęstym, lepkim sosie w stylu azjatyckim. Wychodzą pysznie klejące, słodko-słono-kwaśne, po prostu pyszne. Gdy znudzą się Wam tradycyjne żeberka, koniecznie sięgnijcie po to danie, przenosząc się dzięki nim w odległe zakątki Azji.



ŻEBERKA TERIYAKI
3 porcje

około 700 g kawałek żeberek

MARYNATA
6 łyżek sosu teriyaki
2 łyżki octu ryżowego
3 łyżki oleju sezamowego
1 ząbek czosnku

SOS
60 ml sosu sojowego
130 ml wody
30 g brązowego cukru
2 łyżki octu ryżowego
pieprz

ziarenka sezamu, szczypior i papryczka chili do dekoracji

W misce wymieszać składniki marynaty czyli sos teriyaki, ocet ryżowy, olej sezamowy i rozdrobniony czosnek. W marynacie obtoczyć mięsa, po czym całość przełożyć do woreczka foliowego, zamknąć szczelnie i umieścić na kilka godzin a najlepiej na całą noc w lodówce. Wyciągnąć z lodówki na co najmniej godzinę przed pieczeniem.
Składniki sos umieścić w małym garnku i mieszając gotować kilka minut aż sos zgęstnieje po czym odstawić do ostygnięcia. 
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Mięso wyciągnąć, ułożyć w formie i przykryć pokrywką. Całość wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. Po tym czasie nie wyłączając piekarnika wyjąć mięso, posmarować je wcześniej przygotowanym sosem i wstawić do piekarnika, nie przykrywając już formy. Czynność tę powtarzać jeszcze 3-4 krotnie, aż mięso zrobi się miękkie i zacznie odchodzić od kości. Całość posypać uprażonym sezamem, papryczką chilli pokrojoną w plasterki oraz szczypiorem. 
SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP