czwartek, 25 października 2018

GOFRY CHURROS.

Gofry. Kto ich nie lubi ? Jest w ogóle taki ktoś ? Ale mam dla Was coś jeszcze lepszego, a mianowicie gofry churros, czyli chrupiące gofry w pysznej cynamonowej skorupce zamoczone w czekoladzie. Czy może być coś smaczniejszego ?




GOFRY CHURROS
przepis ze strony HALF BAKED HARVEST

530 g maślanki
3 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka brązowego cukru
6 łyżek roztopionego masła
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

do obtoczenia
rozpuszczone masło
6 łyżek drobnego, brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
roztopiona czekolada

W misce miksera umieścić maślankę, jajka, ekstrakt waniliowy, cukier oraz masło. Połączyć mokre składniki razem  przy użyciu miksera po czym dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i ponownie zmiksować. 
Rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto i piec według wytycznych producenta. U mnie trwało to koło 6 minut. Odkładać pojedynczo na kratkę do ostygnięcia.
Gdy wszystkie gofry będą gotowe, roztopić jeszcze trochę masła. Cukier wymieszać z cynamonem. Gofry maczać w maśle a następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem.
SMACZNEGO!!!





3 komentarze:

  1. Nie wiem dlaczego jak ja robię gofry są one zawsze takie puszyste i grube, jak żona to są płaskie jak naleśniki i takie zbite. Niby robimy z tego samego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! :)

    Zapraszam na mojego bloga! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ile gofrów wychodzi z przepisu?

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP