GOFRY CHURROS
przepis ze strony HALF BAKED HARVEST
530 g maślanki
3 jajka
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżka brązowego cukru
6 łyżek roztopionego masła
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
do obtoczenia
rozpuszczone masło
6 łyżek drobnego, brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
roztopiona czekolada
W misce miksera umieścić maślankę, jajka, ekstrakt waniliowy, cukier oraz masło. Połączyć mokre składniki razem przy użyciu miksera po czym dodać mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.
Rozgrzać gofrownicę, wlać ciasto i piec według wytycznych producenta. U mnie trwało to koło 6 minut. Odkładać pojedynczo na kratkę do ostygnięcia.
Gdy wszystkie gofry będą gotowe, roztopić jeszcze trochę masła. Cukier wymieszać z cynamonem. Gofry maczać w maśle a następnie w cukrze wymieszanym z cynamonem.
SMACZNEGO!!!
Nie wiem dlaczego jak ja robię gofry są one zawsze takie puszyste i grube, jak żona to są płaskie jak naleśniki i takie zbite. Niby robimy z tego samego przepisu.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
ile gofrów wychodzi z przepisu?
OdpowiedzUsuń