niedziela, 5 maja 2019

BABECZKI CYTRYNOWE.

Proste i szybkie babeczki cytrynowe czyli to co lubię najbardziej. Robiłam je w okresie przedświątecznym, jednak nie mogłam się zmobilizować żeby wcześniej podać Wam przepis. Ale dziś nadrabiam, bo babeczki sprawdzą się nie tylko o wielkanocnym czasie. Będą wybornie smakowały również w sezonie letnim z dużą ilością owoców. Pokuszę się może kiedyś i zrobię je w większej formie na górze układając sporą ilość borówek.


BABECZKI CYTRYNOWE
12 sztuk

2 jajka
110 g drobnego cukru
100 g jogurtu naturalnego
100 g oleju rzepakowego
skórka i sok z 1 cytryny
200 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki zmielonych lasek wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii

Piekarnik nagrzej na 180 stopni C. Jajka ubij z cukrem w misce miksera na jasną puszysta masę. Wymieszaj mokre składniki czyli jogurt, olej i sok oraz skórkę z cytryny. Połącz delikatnie mikserem z ubitymi jajkami. W drugiej misce wymieszaj suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i wanilię. Suche składniki dodawaj w trzech partiach do ciasta, po każdej mieszając bardzo delikatnie szpatułką. Gotowe ciast przelej do foremek, zapełniając je do 2/3 wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-20 minut do zrumienienia i tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu zostaw chwilę na blacie do przestygnięcia po czym wyjmij z foremek. Podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP