Można powiedzieć że nareszcie poczułam wiosnę. Czuć ją nie tylko w grzejącym twarz słońcu, ale również w smaku truskawek, szparagów i młodych ziemniaków. Jest to ulubiony czas który staram się wykorzystać maksymalnie. Z tej okazji dzielę się z Wami kolejnym truskawkowym przepisem na dwuwarstwowy sernik z pieczonymi truskawkami i rabarbarem. Mam nadzieje że zasmakuje Wam tak jak mi.
SERNIK Z PIECZONYMI TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
SERNIK Z PIECZONYMI TRUSKAWKAMI I RABARBAREM
forma o średnicy 18cm
SPÓD
170 g ciastek owsianych
40 g rozpuszczonego masła
PIECZONE OWOCE
450 g rabarbaru
350 g truskawek
1 łyżka brązowego cukru
MASA SEROWA
250 g mascarpone
300 ml śmietanki 30%
70 g cukru pudru
2 x 1/3 łyżeczki mielonych lasek waniliowych
5 łyżeczek żelatyny
Piekarnik rozgrzej na 180 stopni. Na blaszce rozłóż pokrojony rabarbar oraz truskawki. Całość posyp brązowym cukrem, zamieszaj iw staw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15-20 minut aż owoce zmiękną i puszczą soki. Wyjmij z piekarnika, upieczone owoce rozduś widelcem i zostaw do całkowitego ostygnięcia,
Ciasteczka umieść w malakserze i rozdrobnij na proszek. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj dokładnie i tak przygotowaną masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
3 łyżeczki żelatyny zalej odrobiną śmietanki. 100 g śmietanki umieść w misce miksera razem z połową serka mascarpone oraz 35 g cukru pudru, a 50 g śmietanki zagotuj. Wrzącą śmietankę zdejmij z ognia, dodaj zalaną wcześniej żelatynę i mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia po czym dodaj do miski z z mascarpone. Zawartość miski ubijaj na wysokich obrotach, gdy masa będzie puszysta dodaj 2/3 upieczonych owoców. Wymieszaj delikatnie po czym przełóż na schłodzony spód. Wstaw do lodówki lub zamrażarki do czasu ścięcia się masy.
Tym razem 2 łyżeczki żelatyny zalej odrobiną śmietanki. 100 g śmietanki umieść w misce miksera razem z połową serka mascarpone oraz 35 g cukru pudru, a 50 g śmietanki zagotuj. Wrzącą śmietankę zdejmij z ognia, dodaj zalaną wcześniej żelatynę i mieszaj aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia po czym dodaj do miski z z mascarpone. Zawartość miski ubijaj na wysokich obrotach. Gdy masa będzie puszysta wylej ją na schłodzą pierwszą warstwę. Na górze porozkładaj upieczone owoce i za pomocą wykałaczki zrób z nich zawijasy na powierzchni. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Deser super, pytanie czy sok który owoce puszczą zostawiam czy wylewam!
OdpowiedzUsuń