czwartek, 13 czerwca 2019

CIASTO DROŻDŻOWE Z MARCEPANEM I RABARBAREM.

Do naszego wakacyjnego wyjazdu zostało kilka dni, a ja mobilizuje wszystkie siły i siedząc po nocach staram się wyrobić ze wszystkim. Gdy wydaje się że mam wszystko pod kontrolą to oczywiście wyskakuje coś nowego, ale tak już jest za każdym razem. 
W kolejce czekał ten przepis, nie wiem dlaczego nie opublikowałam go wcześniej bo jest to ciasto które gdy tylko pojawił się rabarbar piekłam już niezliczoną ilość razy. Marcepanowe nadzienie a do tego kwaśny rabarbar przykryty kruszonką. Nic mi więcej do szczęścia nie potrzeba :)



CIASTO DROŻDŻOWE Z MARCEPANEM I RABARBAREM
forma o średnicy 25cm

CIASTO
250 ml letniego mleka
80 g drobnego cukru
7 g suszonych drożdży
500 g mąki pszennej
1 jajko
duża szczypta soli
100 g bardzo miękkiego masła

MARCEPAN
150 g migdałów
100 g cukru pudru
2-4 łyżki likieru amaretto

KRUSZONKA
70 g mąki pszennej
2 łyżki brązowego cukru
60 g zimnego masła

około 200 g rabarbaru pokrojonego w plasterki
roztrzepane jajko z mlekiem


Mleko podgrzej do momentu aż będzie letnie, dodaj cukier i wymieszaj. Odlej połowę mleka, dodaj drożdże i odstaw na kilka minut aby drożdże ruszyły. W misce miksera umieść mąkę, sól, jajko, pozostałe mleko oraz zaczyn z drożdżami. Użyj haka do wyrabiania drożdżowego ciasta i zacznij je wyrabiać. Po kilku minutach rozpocznij dodawanie miękkiego masła. Rób to partiami, dodając kolejną po wchłonięciu się poprzedniej partii. Gdy zużyjesz całość, wyrabiaj ciasto jeszcze chwilę. Powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie masz dwa wyjścia. W pierwszym przypadku odstaw ciasto do lodówki na noc (ja często tak robię, aby kolejnego dnia skrócić czas przygotowywania ciasta drożdżowego). Następnego dnia miskę z ciastem wyjmij około godzinę wcześniej nim zaczniesz przygotowywać ciasto. W drugim przypadku zaczekaj jeszcze godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Blat podsyp mąką, wyciągnij ciasto i rozwałkuj ja na dość duży prostokąt (około 60x40 cm). Na całości rozłóż równomiernie masę marcepanową po czym zwiń ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon z nadzieniem potnij przetnij wzdłuż prawie do końca, zostawiając ok 2 cm końcówkę w całości. Każde z przeciętych ramion rulonu zwiń wokół własnej osi,  a następnie owiń wokół drugiej formując wieniec. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w niej wieniec. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik na 190 stopni C i przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę oraz brązowy cukier. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Wyrób kruszonkę rozcierając masło z mąką między palcami. Wstaw do lodówki. Przed wstawieniem do piekarnika posmaruj wierzch wieńca jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posyp rabarbarem oraz kruszonką. Piecz około 45 minut do zrumienienia. Studź je na kratce.
SMACZNEGO!!!




2 komentarze:

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP