niedziela, 18 sierpnia 2019

TIRAMISU Z JAGODAMI.

Sezon na jagody, może się już i kończy, ale ja mam zamiar wykorzystać go maksymalnie. W zeszłym tygodniu upiekłam jagodzianki oraz babeczki jagodowe, w tym padł pomysł aby przygotować takie trochę kombinowane tiramisu z likierem limoncello oraz jagodami. Zachęcam Was do spróbowania, bo wyszło z tego bardzo niezłe kombo.


TIRAMISU Z JAGODAMI
4 porcje

150 g jagód
2 żółtka
40 g cukru pudru
250 g serka mascarpone
1 białko
szczypta soli + 1 łyżka cukru pudru
3 łyżki likieru limoncello lub innego
250 ml mocnej kawy
12 sztuk podłużnych biszkoptów

Jagody umyj, po czym zostaw do przeschnięcia, najlepiej rozłożone na papierowym ręczniku. W metalowej misce umieść żółtka oraz cukier. W garnku zagotuj wodę po czym miskę z żółtkami umieść na nim i ubijaj na wysokich obrotach kilka minut. Następnie miskę odstaw, a masę w środku ubijaj jeszcze kilka minut, w trakcie ubijania dodaj do kremu likier. Mascarpone dodawaj w trzech partiach, po każdym dodaniu mieszaj chwilę aż krem będzie gładki. Białko ubij na sztywno razem z solą i cukrem. Następnie w dwóch partiach dodaj do kremu i połącz za pomocą ręcznej trzepaczki.
Biszkopty przekrój na pół, chwilę pomocz z obydwu stron w kawie i część ułóż na dnie w pucharkach. Na to rozłóż krem i posyp jagodami. Czynność powtórz, zostawiając część jagód na udekorowanie tiramisu przed samym podaniem. Przygotowane desery umieść na kilka godzin w lodówce.
SMACZNEGO!!!






1 komentarz:

  1. Lahore is well known for its rich culture and history. The city has been a center of learning for centuries and is home to some of the most prestigious educational institutions in the world. Lahore is also known for its vibrant nightlife and is home to a number of bars, clubs, and restaurants.

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP