wtorek, 3 września 2019

KREMOWY SERNIK Z JAGODAMI.

Dopadła mnie ostatnio straszna chęć na sernik. Znam siebie i wiem że nie ma co się za bardzo bronić przed takimi ciągotami. Udałam się więc do kuchni gdzie powstał ten  oto kremowy sernik, który muszę przyznać nieskromnie bardzo się udał. Wiem że sezon na jagody już przemija lub nawet przeminął, ale jeśli macie chęć na naprawdę dobry sernik to zróbcie go po prostu z innymi owocami, na przykład malinami.


KREMOWY SERNIK Z JAGODAMI
tortownica o średnicy 20cm

SPÓD
80 g masła
200 g ciastek owsianych
szczypta soli

MASA SEROWA
1 kg sera ( z wiaderka lub zmielonego twarogu)
300 g kwaśnej śmietany (im tłustsza tym sernik wyjdzie smaczniejszy)
180 g drobnego cukru
4 jajka
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej

300 g jagód

W malakserze umieść ciastka i zmiel na drobny pył. Dodaj roztopione masło oraz szczyptę soli. Zmiksuj całość, po czym tak przygotowaną masą wylep dno tortownicy, uprzednio wykładając ją papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika i przygotowywania masy serowej. 
Piekarnik nagrzej na 140 stopni C. W misce miksera umieść ser, kwaśną śmietanę, cukier oraz ziarenka z laski wanilii. Masę wymieszaj za pomocą płaskiego mieszadła, aby nie napowietrzać jej za bardzo lub przy pomocy łyżki. W trakcie mieszania dodawaj po jednym jajku, za każdym razem mieszając dokładnie. Na koniec dorzuć mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i przelej masę na schłodzony spód. Na górze rozsyp jagody. Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i uchyl jego drzwiczki. Masa sernikowa nie będzie do końca ścięta. Zostaw sernik do całkowitego ostygnięcia i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Sernik w lodówce ściągnie.
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP