poniedziałek, 16 września 2019

OWSIANA TARTA Z MIGDAŁOWYM NADZIENIEM I OWOCAMI.

Nie będę Wam tu pisać że koniec lata zbliża się zdecydowanie za szybko. Wykorzystajcie go na maksa, ja mam właśnie taki plan.


OWSIANA TARTA Z MIGDAŁOWYM NADZIENIEM I OWOCAMI
średnica formy 22 cm

OWSIANY SPÓD
150 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki brązowego cukru
125 g zimnego masła
1 jajko
2-3 łyżki zimnej wody

MIGDAŁOWE NADZIENIE
150 g migdałów
2 jajka
100 g brązowego cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej
100 g miękkiego masła

po garści różnych sezonowych owoców (użyłam borówek, porzeczek, jeżyn, malin i śliwek)

Wszystkie składniki  na owsiany spód oprócz wody umieść w malakserze i wyrób kruche ciasto. W razie konieczności dodaj do ciasta 2-3 łyżki wody. Następnie przygotuj formę do tarty z wyjmowanym dnem, wyścielając jej dno papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub wylep palcami nim dno formy. Wstaw do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik na 190 stopni C. Spód wyjmij z lodówki, równomiernie podziurkuj jego dno widelcem, połóż na nim kawałek papieru do pieczenia i rozsyp kulki do pieczenia lub fasolę.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Umyj i osusz owoce. W malakserze umieść wszystkie składniki i wyrób nadzienie. Wyjmij podpieczony spód, przelej na niego nadzienie i rozłóż przygotowane owoce. Całość piecz jeszcze 25-30 minut, aż nadzienie się zetnie. Jeśli wytrzymasz podawaj ostygnięte.
SMACZNEGO!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP