piątek, 20 września 2019

PIECZONE PĄCZKI Z CYDREM I KARMELEM KOKOSOWYM.

Zimno które pojawiło się tak nagle tak mnie znokautowało, że najchętniej nie odchodziłabym od rozgrzanego piekarnika.Skutkuje to kolejnymi przepisami, gorzej z moją dietą, bo ciężko się jej trzymać gdy dookoła unoszą się takie zapachy. Ale zostawiając dietę w spokoju, a wracając do pączków. Wyszły bardzo smaczne, zresztą potwierdza to fakt że zniknęły prawie wszystkie gdy skończyłam robić zdjęcia. Cydr mógłby być bardziej wyczuwalny, ale to jest jeszcze do dopracowania. A tymczasem zapraszam. Smacznego ;)



PIECZONE PĄCZKI Z CYDREM I KARMELEM KOKOSOWYM
około 9-10 sztuk

PĄCZKI
50 g masła
100 g brązowego cukru
350 ml cydru
1 jajko
100 ml mleka
250 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy jabłkowej*

KARMEL KOKOSOWY
1/2 szklanki śmietanki kokosowej
3 łyżki brązowego cukru
chlust cydru
szczypta soli

masło+odrobina bułki tartej
sól gruboziarnista

* Użyłam gotowej mieszanki, ale może ją sobie samemu skomponować. Do moździeża wrzucić kilka chipsów jabłkowych, imbir mielony, kminek, majeranek, kolendrę i goździki. Wszystko razem utrzeć.

Piekarnik nagrzej na 190 stopni C. Na patelni umieść cydr i redukuj go około 10-15 minut. W rondelku umieść masło oraz cukier. Podgrzej aż masło się rozpuści. Zestaw w ognia i odstaw do przestygnięcia. W jednej misce umieść zredukowany cydr oraz mleko i przemieszaj. W drugiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól cynamon oraz przyprawę. Przemieszaj, po czym wbij jajko, dolej mokre składniki i wyrób ciasto przy pomocy miksera. Ciasto powinno być w miarę płynne, aby dało się bez problemu umieści w formie. W razie konieczności dodaj jeszcze trochę mleka. Foremki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto do 3/4 wysokości foremek i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut. Formę z pączkami wyjmij, odstaw na chwilę na blat po czym wyjmij z niej pączki. Ułóż je na kratce do ostygnięcia.
Na patelni umieść śmietankę kokosową oraz cukier. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści, a masa zacznie gęstnieć. Na koniec podlej cydrem, dosyp sól i mieszaj jeszcze chwilę aż karmel będzie gotowy. Powinien mieć taką konsystencję aby łatwo dało się go rozsmarować na pączkach. Każdego pączka posmaruj karmelem i posyp solą gruboziarnistą.
SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP