W tym roku chodzą za mną żurawinowe przepisy, więc możecie spodziewać się jeszcze kilku, zwłaszcza że żurawina bardzo kojarzy mi się ze świątecznym czasem. Zaczynam od kruchych pomarańczowych ciastek wypełnionych żurawinowym nadzieniem. Sprawdzą się jako przedświąteczna przegryzka jak i upominek dla Św. Mikołaja.
CIASTKA POMARAŃCZOWE Z ŻURAWINĄ
około 14 sztuk
100 g miękkiego masła
80 g drobnego cukru
1 jajko
szczypta mielonych waniliowych lasek
250 g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
200 g żurawiny
60 g brązowego cukru
2 łyżeczki skórki pomarańczowej
Masło razem z cukrem umieść w misce miksera i utrzyj na puszystą masę. Dodaj jajko i wanilię i dalej ucieraj. W misce odmierz mąkę, proszek do pieczenia, sól i skórkę pomarańczową i wymieszaj. Partiami dodawaj do ucieranej w mikserze masy. Ciasto owiń w folię i włóż do lodówki na kilka minut.
Żurawinę razem z cukrem i skórką pomarańczową umieść w malakserze i zmiel na drobno.
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na prostokąt. Masę żurawinową rozsmaruj równomiernie na cieście. Ciasto zawiń w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku. Rulon owiń ciasno folią spożywczą i umieść w lodówce na minimum 2 godziny.
Piekarnik rozgrzej na 180 stopni C. Rulon wyjmij z lodówki, odwiń z folii i pokrój ostrym nożem na cienkie plasterki około 1 cm. Każdy plasterek ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz partiami w nagrzanym piekarniku około 15 minut aż lekko się zrumienią.
SMACZNEGO!!!
Jakie wspaniałe muszą być te ciasteczka! Chcę piec je na święta. Czy żurawina w przepisie powinna być świeża czy suszona? pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńJa użyłam świeżej, można też mrożonej. Spróbowałabym z suszoną tylko namoczyłabym ją wcześniej w soku pomarańczowym i nie słodziła. Pozdrawiam Ania
UsuńUwielbiam Twoje przepisy, aż chce się gotować :) Ja w kuchni stawiam pierwsze kroki, jako żona :) Zależy mi na tym, aby produkty były dobrej jakości. Niektóre rzeczy zamawiam z https://zakupyw24h.pl/10-art-spozywcze/, a część oczywiście kupuje stacjonarnie. Masz może swoje ulubione sklepy, w których możesz polecić dobrej jakości produkty spożywcze?
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie jakie te ciastka muszą być pyyyszne:) Muszę koniecznie znaleźć czas i upiec je w najbliższym czasie;)
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają. Świątecznie tak.
OdpowiedzUsuńPodczas prezentowania przepisu liczy się nie tylko sama instrukcja wykonania ale również załączona grafika, która przykuwa uwagę odbiorców, zachęca czytelników do realizacji. Wykorzystane na tym blogu zdjęcia, ewelidentnie spełniają swoją rolę.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny blog. Na 100 procent bardzo dużo osób wejdzie na ten blog.
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł. Nie mogę się doczzekać następnych
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ten blog. Jestem pewny ,że dużo osób wejdzie na ten blog.
OdpowiedzUsuńTen blog mi się bardzo podoba. Na pewno kumplowi powiem o tym blogu.
OdpowiedzUsuńCiekawie czy mój kumpel ten blog zna. Na pewno o tym blogu mu powiem.
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, na pewno wrócę po inne przepisy.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądające ciastka oraz piękne ich fotografie.
OdpowiedzUsuń