niedziela, 22 listopada 2020

KANELBULLAR CZYLI BUŁECZKI CYNAMONOWE.

Zastanawiam się właśnie jakim cudem przez tyle lat blogowania bułeczki cynamonowe nie znalazły się jeszcze na blogu, choć cyklicznie w czasie jesienno-zimowym lądują na naszym stole. Idealnie w tym czasie wpisują się w jesienny klimat i ten zapach cynamonu roznoszący się po całym domu....


BUŁECZKI CYNAMONOWE

około 14 sztuk


CIASTO
500 g mąki pszennej
70 g drobnego brązowego cukru
200 ml mleka
7 g suszonych drożdży
100 g bardzo miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
szczypta mielonej waniliowej laski

NADZIENIE
80 g miękkiego masła
czubata łyżka mielonego cynamonu
5 łyżek brązowego cukru

żółtko+ kilka łyżek mleka
cukier perlisty ewentualnie lukier 

Mleko podgrzej (ma być letnie nie gorące), dodaj cukier i wymieszaj. Odlej połowę, dodaj do niego drożdże i odstaw na kilka minut aby drożdże ruszyły. W misce miksera umieść mąkę, sól, jajko, mleko oraz zaczyn z drożdżami . Użyj haka do ciasta drożdżowego i rozpocznij wyrabianie. Po kilku minutach zacznij dodawać partiami miękkie masło. Gdy zużyjesz całość, wyrabiaj ciasto jeszcze trochę, około 15 minut. Ciasto po tym czasie powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie masz dwie możliwości. Pierwsza opcja to odłożenie pieczenia na kolejny dzień, w tym wypadku wstaw miskę z ciastem do lodówki na noc, następnego dnia wyjmij je na blat około godzinę wcześniej nim zaczniesz przygotowywać bułki. Druga opcja to upieczenie bułek od razu. W tym wypadku zaczekaj jeszcze godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotuj nadzienie umieszczając wszystkie składniki w malakserze, zmiksuj masę i odstaw.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, rozwałkuj ja na prostokąt. Na cieście rozprowadź równomiernie masę cynamonową. Ciasto z nadzieniem zwiń w rulon wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem pokój ciasto na plasterki. Bułki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj wilgotną szmatką i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Bułeczki posmaruj rozkłóconym z mlekiem żółtkiem i posyp cukrem perlistym. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut aż ładnie się zrumienią. Odstaw na blat do ostygnięcia. Możesz polać je lukrem.

SMACZNEGO!!!









6 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie przepisy na ciasta z użyciem cynamonu. To jest chyba moja ulubiona przyprawa. Wszystko z jej dodatkiem wychodzi smaczne i wpasowuje się w mój gust kulinarny. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie domowe bułeczki cynamonowe, są duże lepsze niż podobna masówka ze sklepu. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tych ostatnich komentarzy nie rozumiem. Może ktoś mi to wytłumaczyć.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne bułeczki warte spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP