Zastanawiam się właśnie jakim cudem przez tyle lat blogowania bułeczki cynamonowe nie znalazły się jeszcze na blogu, choć cyklicznie w czasie jesienno-zimowym lądują na naszym stole. Idealnie w tym czasie wpisują się w jesienny klimat i ten zapach cynamonu roznoszący się po całym domu....
BUŁECZKI CYNAMONOWE
około 14 sztuk
CIASTO
500 g mąki pszennej
70 g drobnego brązowego cukru
200 ml mleka
7 g suszonych drożdży
100 g bardzo miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
szczypta mielonej waniliowej laski
NADZIENIE
80 g miękkiego masła
czubata łyżka mielonego cynamonu
5 łyżek brązowego cukru
żółtko+ kilka łyżek mleka
cukier perlisty ewentualnie lukier
Mleko podgrzej (ma być letnie nie gorące), dodaj cukier i wymieszaj. Odlej połowę, dodaj do niego drożdże i odstaw na kilka minut aby drożdże ruszyły. W misce miksera umieść mąkę, sól, jajko, mleko oraz zaczyn z drożdżami . Użyj haka do ciasta drożdżowego i rozpocznij wyrabianie. Po kilku minutach zacznij dodawać partiami miękkie masło. Gdy zużyjesz całość, wyrabiaj ciasto jeszcze trochę, około 15 minut. Ciasto po tym czasie powinno być gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie masz dwie możliwości. Pierwsza opcja to odłożenie pieczenia na kolejny dzień, w tym wypadku wstaw miskę z ciastem do lodówki na noc, następnego dnia wyjmij je na blat około godzinę wcześniej nim zaczniesz przygotowywać bułki. Druga opcja to upieczenie bułek od razu. W tym wypadku zaczekaj jeszcze godzinę, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotuj nadzienie umieszczając wszystkie składniki w malakserze, zmiksuj masę i odstaw.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany mąką, rozwałkuj ja na prostokąt. Na cieście rozprowadź równomiernie masę cynamonową. Ciasto z nadzieniem zwiń w rulon wzdłuż krótszego boku. Ostrym nożem pokój ciasto na plasterki. Bułki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj wilgotną szmatką i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzej piekarnik na 180 stopni C. Bułeczki posmaruj rozkłóconym z mlekiem żółtkiem i posyp cukrem perlistym. Piecz w nagrzanym piekarniku około 15-20 minut aż ładnie się zrumienią. Odstaw na blat do ostygnięcia. Możesz polać je lukrem.
SMACZNEGO!!!
Uwielbiam wszelkie przepisy na ciasta z użyciem cynamonu. To jest chyba moja ulubiona przyprawa. Wszystko z jej dodatkiem wychodzi smaczne i wpasowuje się w mój gust kulinarny. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńTakie domowe bułeczki cynamonowe, są duże lepsze niż podobna masówka ze sklepu. Pycha!
OdpowiedzUsuńJa tych ostatnich komentarzy nie rozumiem. Może ktoś mi to wytłumaczyć.
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki warte spróbowania :)
OdpowiedzUsuńyeah these are.
Usuńwould love to have this in morning.
Usuń