czwartek, 11 września 2014

CIASTO Z RICOTTĄ I MALINAMI.

W przerwie, między karmieniami, usypianiem małego a miauczeniem kota domagającego się uwagi wrzucam przepis. Bo maliny jeszcze są widoczne na sklepowej półce, za chwilę znikną na dobre, więc trzeba ten czas wykorzystać w pełni. 

CIASTO Z RICOTTĄ I MALINAMI
korzystałam z przepisu znalezionego na MOJE WYPIEKI

120 g miękkiego masła
100+100 g drobnego cukru
4 jajka
1 łyżeczka pasty z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny
240 g zmielonych migdałów
300 g ricotty
200 g malin
60 g migdałów w płatkach
cukier puder do oprószenia

W misce za pomocą miksera utrzeć na jasną i puszystą masę masło razem z 100 g cukru. Ciągle ucierając dodawać po kolei żółtka oraz wanilię i otartą skórkę z cytryny. Na koniec do masy delikatnie wmiksować migdały oraz ricottę. Osobno ubić na sztywno białka. Gdy będą już puszyste ciągle ubijając dodawać po łyżce pozostałe 100 g cukru. Następnie za pomocą szpatułki w trzech turach wmieszać białka w ciasto. Wmieszanie ostatniej partii białek należy zrobić bardzo delikatnie i minimalnie do połączenia się składników. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papierem wyłożyć także boki wystawiając papier ponad formę aby ciasto w trakcie pieczenia nie uciekło. Do formy przelać masę na wierzchu układając maliny i posypując jego górę płatkami migdałowymi. Formę z ciastem umieścić w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C i piec około50minut aż góra ciasta się zrumieni. Upieczone i ostudzone ciasto umieścić w lodówce najlepiej na całą noc.Przed podaniem wierzch oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!




10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Watpiaca około 50 minut, wszystko zależy od piekarnika :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Chętnie bym się poczęstowała kawałeczkiem...;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! :) Bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, to ciasto wygląda cudownie! *.*
    Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukier zamieniam na ksylitol i biorę się do roboty!

    OdpowiedzUsuń
  6. dlaczego prezentujesz ciasto tylko z widoku ''z góry''? nie wiadomo jaka wyszła konsystencja...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, dlatego że akurat te zdjęcia mi się bardziej podobały :) Ciasto ma lekko zakalcowatą konsystencję z tego co pamiętam :) Pozdrawiam

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP