poniedziałek, 19 października 2015

PLACKI JAGLANE Z MALINAMI.

Pyszne, lekkie i pełne malin lub jeśli ich już nie znajdziecie innych sezonowych owoców. Te placuszki są zdecydowanie zdrowszą wersją ich amerykańskich kuzynów. Smakują i dorosłym i dzieciom, a zwłaszcza temu mojemu Rozbójnikowi. Jeśli lubicie kaszę jaglaną lub chcecie ją polubić do zapraszam do zakładki KASZA JAGLANA, która stale się powiększa.


PLACKI JAGLANE Z MALINAMI
10 sztuk

1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka miodu
3 garście malin
olej do smażenia

Kaszę jaglaną uprażyć chwilę na patelni, następnie umieścić na durszlaku i przelać wrzątkiem po czym umieścić w garnku i zalać 1 szklanką mleka i 1/2 szklanką wody. Gotować około 20 minut na małym ogniu, mieszając często. Ugotowaną kaszę odstawić do przestygnięcia. Do kaszy dodać mąkę, miód oraz jajko, całość zmiksować blenderem niezbyt dokładnie. Dodać maliny i wymieszać. Na patelni rozgrzać około 1 łyżki oleju. Na rozgrzanym tłuszczu łyżką nakładać ciasto i smażyć z każdej strony na rumiano. Podawać z miodem.
SMACZNEGO!!!






9 komentarzy:

  1. uwielbiam wszystko, co ma w sobie kaszę jaglaną :) takie placuszki z malinami ... wspomnienie lata, pyszne wspomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne placki, a jeszcze fajniej, że ciągle są maliny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, wart wypróbowania :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię kaszę jaglaną, będę musiała wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mleko jest konieczne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do gotowania kaszy można także użyć wody lub mleka roślinnego.

      Usuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP