poniedziałek, 4 kwietnia 2016

PUDDING CHIA Z MALINAMI I MUSEM BRZOSKWINIOWYM.

Zapewne nie tylko mnie dopadła tęsknota za letnimi dobrami, zwłaszcza owocami. Ale że do lata i wysypu owoców jeszcze trochę czasu, więc ratuje się mrożonkami i owocami w puszki. Które w wydaniu z puddingiem z nasion chia, przegonią na jakiś czas te tęsknoty. Do tego uprażone i rozdrobione nerkowce i mamy wyborny deser, który przeniesie nas do malinowego chruśniaka. 



PUDDING CHIA Z MALINAMI I MUSEM BRZOSKWINIOWYM
6 porcji

PUDDING
60 g nasion chia czyli szałwii indyjskiej
250 ml mleka
300 g serka mascarpone
80 g syropu klonowego

MUS MALINOWY
500 g mrożonych malin
3 łyżki cukru pudru
1 1/2 łyżeczki żelatyny

MUS BRZOSKWINIOWY
8 połówek brzoskwiń z puszki
3 łyżki syropu pozostałego z brzoskwiń

świeże maliny do dekoracji
uprażone orzechy nerkowca

Nasiona chia zalać mlekiem o odstawić na około 10 minut. W misce miksera umieścić serek mascarpone, nasiona razem z mlekiem oraz syrop klonowy, po czym całość zmiksować. Masę przełożyć do pucharków i wstawić do lodówki na około 4 godziny. 
Rozmrożone maliny umieścić w garnku, dodać do nich cukier i podgotować kilka minut aż zaczną się rozpadać. Następnie za pomocą miksera zmiksować całość, po czym przetrzeć przez sito do uzyskania gładkiego musu. Dodać żelatynę, odstawić na kilka minut, po czym podgrzewać (nie gotować ) mieszając aż żelatyna się rozpuści.
Brzoskwinie zmiksować na gładko dodając do nich syrop pozostały z odsączenia owoców.
Musy ułożyć na puddingu, ozdobić malinami i pokruszonymi uprażonymi wcześniej nerkowcami. 
SMACZNEGO!!!








15 komentarzy:

  1. o rety, na pewno jest pyszny, tak wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne zdjęcia (tak, wiem że mówię to za każdym razem :) )! A maliny i brzoskwinie to zupełnie moje smaki więc bez wątpienia wypróbuję przepis - poczekam tylko na świeże brzoskwinie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, możesz mówić za każdym razem ;)

      Usuń
  3. Ależ cudowne, soczyste kolory! Lato w pełni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Gin, to taki deser na przywołanie słońca :)

      Usuń
  4. uwielbiam pudding chia, ostatnio zrobiłam z malinami, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny deser - maliny i brzoskwinie kojarzą mi się z latem. p.s. Śliczny talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Zuziu, a wyobraź sobie że swoje przeleżał na dnie szafki ;)

      Usuń
  6. Prezentuje się obłędnie! Na pewno smakuje latem :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP