środa, 13 lipca 2016

KRUCHA TARTA Z LETNIMI OWOCAMI I RICOTTĄ.

Na dzisiaj miałam całkiem inne plany niż pisanie tego posta. Po czerwcu w rozjazdach nie nadrobiłam jeszcze zaległości i ten tydzień, łącznie z dzisiejszym dniem,  od rana do wieczora miałam spędzić przy komputerze kończąc jeden duży projekt. Lecz tak się złożyło że dzisiaj od rana nie ma prądu. Nie przeskoczę tego, więc się nie denerwuje. Dzięki temu mogę podzielić się z Wami nareszcie tym przepisem, który czeka sobie w kolejce już od jakiegoś czasu. Ot taka sobie prosta tarta z letnimi owocami, ale przyznam się Wam że właśnie takie proste ciasta z sezonowymi owocami lubię najbardziej.



KRUCHA TARTA Z LETNIMI OWOCAMI I RICOTTĄ
1 duża o średnicy 21 cm i jedna mała

CIASTO
300 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
90 g cukru pudru
1/2 łyżeczki soli 
150 g zimnego masła
3 żółtka

NADZIENIE
250 g serka ricotta
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
mieszanka letnich owoców wymieszana z 1 łyżką mąki ziemniaczanej


W misce umieścić mąkę pszenną, zmielone drobno migdały, cukier puder oraz sól. Wszystko razem wymieszać, po czym do sypkich produktów dodać bardzo zimne masło pokrojone w małą kostkę. Ciasto rozcierać w dłoniach do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”. Następnie dodać żółtka i wyrobić szybko kruche ciasto. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie odciąć 1/3 ciasta na kratkę i umieścić w lodówce. Pozostałe rozwałkować i wylepić nim formę, której spód ponakłuwać widelcem i całość ponownie umieścić w lodówce. Piekarnik nagrzać na 190 stopni C. Spód wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia się.  Na podpieczonym spodzie rozsmarować ricottę połączoną z jajkiem i cukrem. Na niej rozłożyć równomiernie owoce. Odłożone 1/3 ciasta wyjąć z lodówki i rozwałkować cienko między dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Z ciasta  wyciąć paski, poprzeplatać kratkę i całość umieścić na górze ciasta. Piec około 20-25 minut do zrumienienia się góry ciasta. 
SMACZNEGO!!!




8 komentarzy:

  1. Przepiękne zdjęcia, aż ślinka leci :) Ja lubię jeszcze posypać cukrem ciasto z góry podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia :) Takie ciasta z kratką zawsze efektownie wyglądają, a w smaku pewnie jeszcze lepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Esencja lata na Twoich zdjęciach. I perfekcyjna tarta!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lato zamknięte w tarcie, coś cudnego!

    OdpowiedzUsuń
  5. zdjęcia smakowite! bardzo lubię takie ciasta :) pięknie je zaprezentowałaś.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudowne deski! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE POZOSTAWIONE MIŁE SŁOWA:)

TOP