Jakaś niemoc w pisaniu opanowała mnie ostatnio. Nowe przepisy, obfotografowane dania czekają w kolejce, a ja jak nigdy nie mogę się zmobilizować do napisania postu. Mam nadzieje że to chwilowy stan, który lada moment minie. W końcu nie długo święta i trzeba powoli obmyślać nowe receptury. Ale to jeszcze moment, na razie zapraszam Was na pyszne jesienne pierogi z kaszą gryczaną i grzybami. Zajadaliśmy się nimi przy akompaniamencie tej ZUPY DYNIOWEJ i powiem Wam że wyszedł z tego duet idealny.
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI
około 60 sztuk
CIASTO
300 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
około 200 ml gorącej wody *
*wodę dolewać po trochu, może się okazać że jest potrzeba jej mniejsza lub większa ilość
NADZIENIA
60 g suszonych grzybów (użyłam mieszanki suszonych podgrzybków oraz prawdziwków)
1 cebula
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego majeranku
200 g ugotowanej kaszy gryczanej
sól
pieprz
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na 3-4 godziny, po tym czasie grzyby razem z wodą w której gotować około 20 minut. Zostawić do ostygnięcia, po czym odcedzić zostawiając płyn po ich gotowaniu. Cebulę drobno posiekać i udusić na łyżeczce oleju, dodać do niej ostudzone i pokrojone drobno grzyby oraz tymianek i majeranek. Smażyć chwilę podlewając co jakiś czas odstawionym płynem. Dodać Ugotowaną kaszę, wymieszać i doprawić porządnie solą i pieprzem
Wszystkie składniki na ciasto pierogowe umieścić w misce, dolewać powoli wodę i zagniatać ciasto. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30 minut.
Ciasto cienko rozwałkowywać, wycinać z niego okręgi które następnie nadziewać nadzienie. Układać na podsypanej mące tacy i mrozić. Można je także od razu gotować, wrzucając do wrzątku i od wypłynięcia gotować około 2-3 minut. Podawać polane masłem z drobno posiekaną cebulą lub podsmażone na patelni.
SMACZNEGO!!!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń200 g ugotowanej kaszy to mniej więcej ile suchej, przed gotowaniem? 100 g?
OdpowiedzUsuń